Ηλεκτρονική συνταγογράφηση

216 70 01 939      6945312234      info@orliasis.gr

Αγωνιστών Στρατοπέδου 60, 12461, Χαϊδάρι

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Β. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος (ΜD)

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών (PhD, MSc)

Μετεκπαιδευθείς στο Academic Medical Centre, Άμστερνταμ (Ολλανδία)

Αμυγδαλές και αδενοειδεις εκβλαστησεις


Τι είναι οι αμυγδαλές και αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια);

Αποτελούν συγκεντρώσεις  λεμφικού ιστού στο φάρυγγα και η λειτουργία τους σχετίζεται με την άμυνα του οργανισμού.

Τι προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν;

Όταν υπερτραφούν  (μεγαλώσουν) αρκετά παρεμποδίζουν σημαντικά την αναπνοή από το στόμα και από την μύτη. Το παιδί έχει ένρινη ομιλία («μιλάει» με τη μύτη) και ανήσυχο ύπνο με έντονο ροχαλητό και περιόδους άπνοιας (σταματά η αναπνοή για δευτερόλεπτα). Ως αποτέλεσμα το παιδί μπορεί να παρουσιάσει υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, κακή απόδοση στο σχολείο, μειωμένη πρόσληψη τροφής ακόμα και καθυστέρηση στην ανάπτυξη. Επιπλέον οι συχνές λοιμώξεις  (ωτίτιδες, φαρυγγίτιδες, ρινίτιδες, ρινοκολπίτιδες-ιγμορίτιδες κλπ) αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για την υγεία αυτών των παιδιών. Τέλος μπορεί να παρουσιαστεί εκκριτική ωτίτιδα (υγρό στο μέσο αυτί ) προκαλώντας μικρού ως μετρίου βαθμού βαρηκοΐα που στα μικρότερα παιδιά ενδέχεται να οδηγήσει και σε προβλήματα ανάπτυξης της ομιλίας .

Πότε αφαιρούνται;

Όταν παρουσιάζονται τα παραπάνω συμπτώματα, ιδιαίτερα άπνοια κατά τη διάρκεια της νύχτας και υποτροπιάζουσες λοιμώξεις. Στα παιδιά με εκκριτική ωτίτιδα είναι απαραίτητη η  αφαίρεση του υγρού και πιθανόν η τοποθέτηση σωληνίσκου αερισμού.

Ξαναγίνονται οι αμυγδαλές και τα «κρεατάκια» μετά την αφαίρεσή τους;

Αν δεν έχουν αφαιρεθεί πλήρως και έχει μείνει κάποιο υπόλειμμα μπορεί να υπερτραφούν και να προκαλέσουν προβλήματα στο μέλλον.  Κάτι τέτοιο όμως συμβαίνει  σπάνια.

Επηρεάζεται η αμυντική ικανότητα του παιδιού από την αφαίρεσή τους;

Δεν έχει αποδειχθεί με μελέτες ότι τα παιδιά που έχουν υποβληθεί σε αμυγδαλεκτομή ή/ και αδενοτομή έχουν μειωμένη αντοχή στις λοιμώξεις σε σχέση με τα παιδιά που δεν έχουν χειρουργηθεί.

Λίγα λόγια για τον ιατρό:

«Ο Λευτέρης Μαργαρίτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Χαϊδάρι. Το 1997 πέτυχε στην Ιατρική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 2003. Το 2005 ολοκλήρωσε την υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικό) στον Αθανάσιο Διάκο Φωκίδας και στο κέντρο υγείας Λιδορικίου. Το 2006 εκπαιδεύτηκε στη Γενική Χειρουργική στο Γενικό Νοσοκομείο Ιεράπετρας ενώ το 2007 ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία στο στρατό ξηράς.

Το 2008 ξεκίνησε την εκπαίδευση του στην Ωτορινολαρυγγολογία - Χειρουργική κεφαλής και τραχήλου στην ΩΡΛ κλινική του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Το 2009 συνέχισε στην Α’ ΩΡΛ κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Ιπποκράτειο όπου και ολοκλήρωσε την ειδικότητά του το 2012. Το 2011 μετεκπαιδεύτηκε στην Ρινολογία - Χειρουργική ρινός στο ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο (AMC) του Άμστερνταμ στην Ολλανδία Το 2009 έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα και το 2010 ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έχει δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά, πλήθος ανακοινώσεων σε ξένα και ελληνικά συνέδρια ενώ έχει συμμετάσχει σε συγγραφή βιβλίων. Είναι επιστημονικός συνεργάτης στην Α’ ΩΡΛ κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο την Αλλεργική ρινίτιδα Η έρευνα του καλύπτει μεγάλο πεδίο της Ωτορινολαρυγγολογίας και κυρίως ρινολογία, χειρουργική ρινός-παραρρινίων, διαταραχές ζάλης, φωνής, βαρηκοΐα και παιδο-ΩΡΛ προβλήματα.»

by site4doctor and MyMedical