Ηλεκτρονική συνταγογράφηση

216 70 01 939      6945312234      info@orliasis.gr

Αγωνιστών Στρατοπέδου 60, 12461, Χαϊδάρι

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Β. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος (ΜD)

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών (PhD, MSc)

Μετεκπαιδευθείς στο Academic Medical Centre, Άμστερνταμ (Ολλανδία)

Η ανθυγιεινή διατροφή επηρεάζει και την ακοή


Η υγιεινή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο για επίκτητη απώλεια ακοής στις γυναίκες, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Brigham and Women’s Hospital της Βοστόνης. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of Nutrition.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για την επίδραση 3 πλάνων διατροφής (AMED, DASH και AHEI-2010) σε 70.966 γυναίκες. Οι γυναίκες παρακολουθήθηκαν για 22 χρόνια κατά μέσον όρο, στη διάρκεια των οποίων έδιναν λεπτομερείς πληροφορίες για τη διατροφή κάθε 4 χρόνια και για την ακοή.

Οι γυναίκες που ακολούθησαν πιο στενά τη μεσογειακή διατροφή ή τη διατροφή DASH είχαν 30% χαμηλότερο κίνδυνο μέτριας ή σοβαρής απώλειας ακοής σε σχέση με αυτές των οποίων η διατροφή ήταν ανθυγιεινή.

Σε 33.000 από τις γυναίκες που έδωσαν πιο λεπτομερείς πληροφορίες για την ακοή τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο μειωμένος κίνδυνος ενδεχομένως μπορεί να είναι ακόμα υψηλότερος από 30% και μπορεί ενδεχομένως να επεκτείνεται και στη διατροφή AHEI-2010.

Αυτά τα πλάνα υγιεινής διατροφής γενικά είναι υψηλά σε φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς και όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης χαμηλά λιπαρά καθώς και χαμηλό νάτριο.

Λίγα λόγια για τον ιατρό:

«Ο Λευτέρης Μαργαρίτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Χαϊδάρι. Το 1997 πέτυχε στην Ιατρική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 2003. Το 2005 ολοκλήρωσε την υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικό) στον Αθανάσιο Διάκο Φωκίδας και στο κέντρο υγείας Λιδορικίου. Το 2006 εκπαιδεύτηκε στη Γενική Χειρουργική στο Γενικό Νοσοκομείο Ιεράπετρας ενώ το 2007 ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία στο στρατό ξηράς.

Το 2008 ξεκίνησε την εκπαίδευση του στην Ωτορινολαρυγγολογία - Χειρουργική κεφαλής και τραχήλου στην ΩΡΛ κλινική του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Το 2009 συνέχισε στην Α’ ΩΡΛ κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Ιπποκράτειο όπου και ολοκλήρωσε την ειδικότητά του το 2012. Το 2011 μετεκπαιδεύτηκε στην Ρινολογία - Χειρουργική ρινός στο ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο (AMC) του Άμστερνταμ στην Ολλανδία Το 2009 έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα και το 2010 ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έχει δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά, πλήθος ανακοινώσεων σε ξένα και ελληνικά συνέδρια ενώ έχει συμμετάσχει σε συγγραφή βιβλίων. Είναι επιστημονικός συνεργάτης στην Α’ ΩΡΛ κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο την Αλλεργική ρινίτιδα Η έρευνα του καλύπτει μεγάλο πεδίο της Ωτορινολαρυγγολογίας και κυρίως ρινολογία, χειρουργική ρινός-παραρρινίων, διαταραχές ζάλης, φωνής, βαρηκοΐα και παιδο-ΩΡΛ προβλήματα.»

by site4doctor and MyMedical