Ηλεκτρονική συνταγογράφηση

216 70 01 939      6945312234      info@orliasis.gr

Αγωνιστών Στρατοπέδου 60, 12461, Χαϊδάρι

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Β. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος (ΜD)

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών (PhD, MSc)

Μετεκπαιδευθείς στο Academic Medical Centre, Άμστερνταμ (Ολλανδία)

Με 12 είδη καρκίνου συνδέεται η παχυσαρκία


Νέα μελέτη του World Cancer Research Fund συνδέει το υπερβολικό σωματικό λίπος με 12 είδη καρκίνου, ενώ παράλληλα αναφέρει ότι η παχυσαρκία είναι σε άνοδο παγκοσμίως.
Η έρευνα Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective, εξετάζει έρευνες δεκαετιών που συνδέουν την πρόληψη του καρκίνου με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής και είναι η τρίτη στη σειρά. Η πρώτη και η δεύτερη δημοσιεύτηκαν το 1997 και 2007.

Η μελέτη ανακάλυψε ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης 12 ειδών καρκίνου- στο στόμα, στον οισοφάγο, στο πάγκρεας, στο στομάχι, στη χοληδόχο κύστη, στο ήπαρ, στο μαστό, στο ενδομήτριο, στις ωοθήκες, στον προστάτη, στους νεφρούς, καθώς και του ορθοκολικού καρκίνου.

Αναφέρει ότι η εμφάνιση της παχυσαρκίας έχει αυξηθεί με ταχύτερο ρυθμό από ποτέ.

Το 2016, υπολογίζεται ότι 1,97 δισεκατομμύρια ενήλικες και πάνω από 338 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι στον κόσμο κατηγοριοποιήθηκαν ως υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Η αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων που κατηγοριοποιήθηκαν ως παχύσαρκοι παρατηρήθηκε σε χώρες χαμηλού –μεσαίου εισοδήματος αλλά και υψηλού.
Η ανάλυση του WCRF κάνει συστάσεις για το μετριασμό του κινδύνου για καρκίνο, όπως φυσική δραστηριότητα, περιορισμό του fast food και προϊόντων με πολλά λιπαρά και διατροφή πλούσια σε ολική άλεση, φρούτα, όσπρια και λαχανικά. Συνιστά επίσης τον περιορισμό της κατανάλωσης κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος, ζάχαρης και αλκοόλ

Η έρευνα συμβουλεύει την ικανοποίηση των θρεπτικών αναγκών μέσω της διατροφής αντί να βασίζεται κάποιος στα συμπληρώματα. Οι επιστήμονες συνιστούν επίσης οι νέες μητέρες να θηλάζουν τα μωρά τους, αν είναι εφικτό.

Η ανάλυση συμπίπτει με νέα έρευνα του Arctic University of Norway που εξέτασε συγκεκριμένα τους κινδύνους για καρκίνους που συνδέονται με την παχυσαρκία. Στα 18 χρόνια παρακολούθησης σχεδόν 10.000 γυναίκες εμφάνισαν καρκίνο σχετικό με την παχυσαρκία.

Η έρευνα δεν μπόρεσε να αποδείξει αιτιατή σχέση αλλά σημείωσε ότι η παχυσαρκία συνδέεται με αυξήσεις στον καρκίνο μαστού (20%) μετά την εμμηνόπαυση και στους νεφρούς (95 %).

Λίγα λόγια για τον ιατρό:

«Ο Λευτέρης Μαργαρίτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Χαϊδάρι. Το 1997 πέτυχε στην Ιατρική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 2003. Το 2005 ολοκλήρωσε την υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικό) στον Αθανάσιο Διάκο Φωκίδας και στο κέντρο υγείας Λιδορικίου. Το 2006 εκπαιδεύτηκε στη Γενική Χειρουργική στο Γενικό Νοσοκομείο Ιεράπετρας ενώ το 2007 ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία στο στρατό ξηράς.

Το 2008 ξεκίνησε την εκπαίδευση του στην Ωτορινολαρυγγολογία - Χειρουργική κεφαλής και τραχήλου στην ΩΡΛ κλινική του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Το 2009 συνέχισε στην Α’ ΩΡΛ κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Ιπποκράτειο όπου και ολοκλήρωσε την ειδικότητά του το 2012. Το 2011 μετεκπαιδεύτηκε στην Ρινολογία - Χειρουργική ρινός στο ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο (AMC) του Άμστερνταμ στην Ολλανδία Το 2009 έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα και το 2010 ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έχει δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά, πλήθος ανακοινώσεων σε ξένα και ελληνικά συνέδρια ενώ έχει συμμετάσχει σε συγγραφή βιβλίων. Είναι επιστημονικός συνεργάτης στην Α’ ΩΡΛ κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο την Αλλεργική ρινίτιδα Η έρευνα του καλύπτει μεγάλο πεδίο της Ωτορινολαρυγγολογίας και κυρίως ρινολογία, χειρουργική ρινός-παραρρινίων, διαταραχές ζάλης, φωνής, βαρηκοΐα και παιδο-ΩΡΛ προβλήματα.»

by site4doctor and MyMedical