Ηλεκτρονική συνταγογράφηση

216 70 01 939      6945312234      info@orliasis.gr

Αγωνιστών Στρατοπέδου 60, 12461, Χαϊδάρι

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Β. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος (ΜD)

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών (PhD, MSc)

Μετεκπαιδευθείς στο Academic Medical Centre, Άμστερνταμ (Ολλανδία)

Το ροχαλητό στα παιδιά μπορεί να επηρεάσει την υγεία τους


 

Τα παιδιά συνήθως ροχαλίζουν πότε πότε και αυτό συχνά δεν είναι επιβλαβές. Ωστόσο, παιδιά που ροχαλίζουν συχνά και έχουν αναπνευστικά προβλήματα στον ύπνο έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα συγκέντρωσης και μαθησιακές δυσκολίες.

Νέα έρευνα της Sahlgrenska Academy δείχνει ότι πολλοί γονείς παιδιών που ροχαλίζουν δεν έχουν επίγνωση των πιθανών κινδύνων που συνδέονται με το συχνό ροχαλητό στα παιδιά.

Το περιοδικό ροχαλητό στα παιδιά δεν είναι ασυνήθιστο. Ωστόσο, όταν το ροχαλητό γίνεται επίμονο και το παιδί εμφανίζει άπνοια ύπνου επηρεάζεται η ποιότητα του ύπνου. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα κούρασης την ημέρα, συγκέντρωσης και μαθησιακών δυσκολιών, βρεξίματος του κρεβατιού και καθυστερημένης ανάπτυξης.

Έρευνα στο σουηδικό πληθυσμό που μελέτησε την εμφάνιση ροχαλητού και άπνοιας ύπνου σε 1.300 παιδιά ηλικίας 0-11 ετών ανακάλυψε ότι περίπου το 5% των παιδιών που εξετάστηκαν ροχάλιζαν αρκετές φορές την εβδομάδα. Παρά το έντονο ροχαλητό, μόνο περίπου το ένα τρίτο των παιδιών που ροχάλιζαν αναζήτησαν ιατρική βοήθεια για το πρόβλημά τους.

Η Gunnhildur Gudnadottir, ερευνήτρια της Sahlgrenska Academy, δήλωσε ότι παιδιά με επίμονο ροχαλητό συχνά έχουν μειωμένη ποιότητα ζωής. Συγκεκριμένα αυτό αφορά παιδιά με άπνοια ύπνου.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει πως υπάρχει μικρή επίγνωση των αρνητικών αποτελεσμάτων των διαταραχών αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου στην υγεία των παιδιών και ότι οι περισσότεροι γονείς δεν γνωρίζουν ότι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να διερευνηθεί.

Πρόσθεσε, ότι συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πώς λαμβάνουν πληροφορίες οι γονείς για την πάθηση και πώς μπορούν να αναζητήσουν βοήθεια.

Λίγα λόγια για τον ιατρό:

«Ο Λευτέρης Μαργαρίτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Χαϊδάρι. Το 1997 πέτυχε στην Ιατρική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 2003. Το 2005 ολοκλήρωσε την υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικό) στον Αθανάσιο Διάκο Φωκίδας και στο κέντρο υγείας Λιδορικίου. Το 2006 εκπαιδεύτηκε στη Γενική Χειρουργική στο Γενικό Νοσοκομείο Ιεράπετρας ενώ το 2007 ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία στο στρατό ξηράς.

Το 2008 ξεκίνησε την εκπαίδευση του στην Ωτορινολαρυγγολογία - Χειρουργική κεφαλής και τραχήλου στην ΩΡΛ κλινική του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Το 2009 συνέχισε στην Α’ ΩΡΛ κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Ιπποκράτειο όπου και ολοκλήρωσε την ειδικότητά του το 2012. Το 2011 μετεκπαιδεύτηκε στην Ρινολογία - Χειρουργική ρινός στο ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο (AMC) του Άμστερνταμ στην Ολλανδία Το 2009 έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα και το 2010 ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έχει δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά, πλήθος ανακοινώσεων σε ξένα και ελληνικά συνέδρια ενώ έχει συμμετάσχει σε συγγραφή βιβλίων. Είναι επιστημονικός συνεργάτης στην Α’ ΩΡΛ κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο την Αλλεργική ρινίτιδα Η έρευνα του καλύπτει μεγάλο πεδίο της Ωτορινολαρυγγολογίας και κυρίως ρινολογία, χειρουργική ρινός-παραρρινίων, διαταραχές ζάλης, φωνής, βαρηκοΐα και παιδο-ΩΡΛ προβλήματα.»

by site4doctor and MyMedical