Ηλεκτρονική συνταγογράφηση

216 70 01 939      6945312234      info@orliasis.gr

Αγωνιστών Στρατοπέδου 60, 12461, Χαϊδάρι

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Β. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος (ΜD)

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών (PhD, MSc)

Μετεκπαιδευθείς στο Academic Medical Centre, Άμστερνταμ (Ολλανδία)

Ωτοσκλήρυνση


Χαρακτηρίζεται από την αντικατάσταση του φυσιολογικού οστού στην ωτική κάψα από ένα πλήρες αποδιοργανωμένο οστικό υποκατάστατο. Με πιο απλά λόγια και συχνότερα ένα από οστάρια του αυτιού, ο αναβολέας χάνει τη φυσιολογική του υφή και γίνεται ωτοσκληρυντικός παρουσιάζοντας δυσκαμψία, κατάσταση που δεν επιτρέπει την κίνηση του και την μετάδοση των ηχητικών δονήσεων στο έσω αυτί (αισθητήριο ακοής). Ως αποτέλεσμα προκαλείται βαρηκοΐα η οποία αρχικά είναι αγωγιμότητας – ακόμη δεν έχει προσβληθεί το έσω αυτί.

Η ωτοσκλήρυνση μπορεί να θεωρηθεί ως μία πολύπλοκη γενετική πάθηση, που προκαλείται από έναν συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Κλινικά παρουσιάζεται συχνότερα στις γυναίκες από ότι στους άνδρες (2:1). Η παραπάνω παρατήρηση σε συνδυασμό με την κοινή διαπίστωση όσων ασχολούνται με διαταραχές ακοής ότι η ωτοσκλήρυνση μπορεί να παρουσιαστεί ή να επιδεινωθεί στην εγκυμοσύνη ή μετά από λήψη από του στόματος αντισυλληπτικών οδήγησε στην διατύπωση θεωριών για την επίδραση ενδοκρινικών παραγόντων. Έχει υποστηριχθεί ότι η παρουσία υψηλών επιπέδων οιστρογόνων ή προλακτίνης , όπως κατά την εγκυμοσύνη ή το θηλασμό μπορεί να οδηγήσει σε απελευθέρωση πρωτεολυτικών ενζύμων που επιδεινώνουν την αποδόμηση του φυσιολογικού οστού και την ωτοσκληρυντική διαδικασία. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν μελέτες που δεν έχουν καταφέρει να συσχετίσουν την εγκυμοσύνη με την επιδείνωση της ακοής λόγω ωτοσκλήρυνσης. Επισυνάπτω άρθρα που περιγράφουν αναλυτικότερα όσα προανέφερα.

Συμπερασματικά από την μελέτη της βιβλιογραφίας αλλά και την εμπειρία μας υπάρχουν γυναίκες στις οποίες επιδεινώθηκε η ακοή τους κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη αλλά δεν είναι απόλυτο ότι αυτό θα γίνει σε κάθε γυναίκα ή μετά από κάθε τοκετό.
Η σωστή αξιολόγηση της ακοής έχει μεγάλη σημασία στην ωτοσκλήρυνση ώστε να προσεγγιστεί και να θεραπευτεί με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Είμαι στη διάθεσή σας να τα συζητήσουμε όλα αυτά από κοντά και να κάνουμε ένα πλήρη ακοολογικό έλεγχο.

Λίγα λόγια για τον ιατρό:

«Ο Λευτέρης Μαργαρίτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Χαϊδάρι. Το 1997 πέτυχε στην Ιατρική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 2003. Το 2005 ολοκλήρωσε την υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικό) στον Αθανάσιο Διάκο Φωκίδας και στο κέντρο υγείας Λιδορικίου. Το 2006 εκπαιδεύτηκε στη Γενική Χειρουργική στο Γενικό Νοσοκομείο Ιεράπετρας ενώ το 2007 ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία στο στρατό ξηράς.

Το 2008 ξεκίνησε την εκπαίδευση του στην Ωτορινολαρυγγολογία - Χειρουργική κεφαλής και τραχήλου στην ΩΡΛ κλινική του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Το 2009 συνέχισε στην Α’ ΩΡΛ κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Ιπποκράτειο όπου και ολοκλήρωσε την ειδικότητά του το 2012. Το 2011 μετεκπαιδεύτηκε στην Ρινολογία - Χειρουργική ρινός στο ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο (AMC) του Άμστερνταμ στην Ολλανδία Το 2009 έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα και το 2010 ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έχει δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά, πλήθος ανακοινώσεων σε ξένα και ελληνικά συνέδρια ενώ έχει συμμετάσχει σε συγγραφή βιβλίων. Είναι επιστημονικός συνεργάτης στην Α’ ΩΡΛ κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο την Αλλεργική ρινίτιδα Η έρευνα του καλύπτει μεγάλο πεδίο της Ωτορινολαρυγγολογίας και κυρίως ρινολογία, χειρουργική ρινός-παραρρινίων, διαταραχές ζάλης, φωνής, βαρηκοΐα και παιδο-ΩΡΛ προβλήματα.»

by site4doctor and MyMedical