Ηλεκτρονική συνταγογράφηση

216 70 01 939      6945312234      info@orliasis.gr

Αγωνιστών Στρατοπέδου 60, 12461, Χαϊδάρι

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Β. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος (ΜD)

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών (PhD, MSc)

Μετεκπαιδευθείς στο Academic Medical Centre, Άμστερνταμ (Ολλανδία)

Αμυγδαλεκτομή – Αδενοειδεκτομή


Οι αμυγδαλές και οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις αποτελούν συγκεντρώσεις λεμφικού ιστού στο φάρυγγα και η λειτουργία τους σχετίζεται με την άμυνα του οργανισμού. Οι αμυγδαλές είναι συνήθως ορατές στο στοματοφάρυγγα, ενώ οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις βρίσκονται πίσω από την μύτη, στο ρινοφάρυγγα.

Υπερτροφία αμυγδαλών- αδενοειδών εκβλαστήσεων

Αυτός ο λεμφικός ιστός διογκώνεται σε λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού όπως ακριβώς και οι λεμφαδένες που βρίσκονται στον τράχηλο ιδιαίτερα στα παιδιά που προσβάλλονται συχνότερα. Με την αύξηση της ηλικίας και τη μείωση των λοιμώξεων υποστρέφουν ενώ στους ενήλικες αυξάνεται η πιθανότητα νεοπλασματικών εξεργασιών. Όταν υπερτραφούν (μεγαλώσουν) αρκετά παρεμποδίζουν σημαντικά την αναπνοή από το στόμα και από την μύτη. Ο ασθενής έχει ένρινη ομιλία («μιλάει» με τη μύτη) και ανήσυχο ύπνο με έντονο ροχαλητό και περιόδους άπνοιας (σταματά η αναπνοή για δευτερόλεπτα). Ως αποτέλεσμα μπορεί να παρουσιαστεί υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και κακή απόδοση στην εργασία ή στο σχολείο και επιπλέον στα παιδιά μειωμένη πρόσληψη τροφής ακόμα και καθυστέρηση στην ανάπτυξη. Επιπλέον οι συχνές λοιμώξεις (ωτίτιδες, φαρυγγίτιδες, ρινίτιδες, ρινοκολπίτιδες-ιγμορίτιδες κλπ) αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για την υγεία αυτών των ασθενών. Τέλος μπορεί να παρουσιαστεί εκκριτική ωτίτιδα (υγρό στο μέσο αυτί ) προκαλώντας μικρού ως μετρίου βαθμού βαρηκοΐα που στα μικρότερα παιδιά ενδέχεται να οδηγήσει και σε προβλήματα ανάπτυξης της ομιλίας .

Χειρουργική αντιμετώπιση

Όταν παρουσιάζονται τα παραπάνω συμπτώματα, ιδιαίτερα άπνοια κατά τη διάρκεια της νύχτας και υποτροπιάζουσες λοιμώξεις ενδείκνυται η αμυγδαλεκτομή ή/και αδενοειδεκτομή . Επιπλέον σε περιπτώσεις περισσοτέρων του ενός επεισοδίων περιαμυγδαλικού αποστήματος ή σε υποψία νεοπλασίας οι αμυγδαλές αφαιρούνται. Στους ασθενείς με εκκριτική ωτίτιδα είναι απαραίτητη η αφαίρεση του υγρού και πιθανόν η τοποθέτηση σωληνίσκου αερισμού.
Ο ωτορινολαρυγγολόγος με την κλινική εξέταση μπορεί να διαπιστώσει αν ευθύνονται οι αμυγδαλές ή οι αδενοειδείς για τα προβλήματα αναπνοής, αν υπάρχουν συνοδά προβλήματα όπως αλλεργίες, σκολιωτικό («στραβό») ρινικό διάφραγμα και αν τελικά θα επωφεληθεί ο ασθενής από την αφαίρεσή τους.

Η επέμβαση γίνεται δουλεύοντας στο στόμα, έτσι ώστε να μην υπάρχει τομή ή ουλή στο πρόσωπο ή στο λαιμό. Οι αμυγδαλές και οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις μπορεί να αφαιρεθούν με διαθερμία, ραδιοσυχνότητες ή με κλασσικά εργαλεία.

 

Μετεγχειρητικά

1. Πόνος

Ο πόνος είναι αναμενόμενος μετά από αμυγδαλεκτομή ή αδενοειδεκτομή. Οι αμυγδαλές βρίσκονται στο πίσω μέρος του λαιμού απ΄όπου περνάνε οι τροφές για να οδηγηθούν στο στομάχι και έτσι ή κατάποση συνήθως επιδεινώνει τον πόνο. Ο πόνος μπορεί να είναι διαξιφιστικός τις πρώτες μέρες και συνήθως μειώνεται με την πάροδο του χρόνου αν και μπορεί να διαρκέσει 10 έως και 15 ημέρες. Γι’ αυτό επιβάλλεται η συστηματική χρήση, τουλάχιστον στην αρχή παυσίπονων όπως παρακεταμόλη. Αντανακλαστική ωταλγία μπορεί να συνυπάρχει λόγω της κοινής νεύρωσης του φάρυγγα και των αυτιών.

2. Αιμορραγία

Αίμα μέσα στο σάλιο δεν είναι ασύνηθες τις πρώτες μέρες μετά το χειρουργείο. Δεν πρέπει να υπάρχει φρέσκο ,κόκκινο αίμα από την μύτη ή μεγάλη ποσότητα στο σάλιο. Για τον έλεγχο της αιμορραγίας , του οιδήματος και του πόνου μπορείτε να καταναλώνεται παγωτό όσο συχνά θέλετε.
Αιμορραγία μπορεί να εμφανιστεί έως και δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση λόγω της απόπτωσης των ραμμάτων και αιμορραγικών κρουστών από τις περιοχές που επουλώνονται. Αν σας παρουσιαστεί αιμορραγία επικοινωνήστε με τον γιατρό σας ή απευθυνθείτε στο πλησιέστερο Νοσοκομείο.

3. Πυρετός

Δεκατική πυρετική κίνηση (κάτω από 38°C) μπορεί να παρατηρηθεί μετά το χειρουργείο. Επικοινωνήστε με τον Ιατρό σας για υψηλότερες θερμοκρασίες που δεν ανταποκρίνονται στα αντιπυρετικά.

4. Δίαιτα

Ο πονόλαιμος μετά το χειρουργείο μπορεί να μειώσει την επιθυμία για φαγητό ή ποτό. Είναι απαραίτητη η επαρκή ενυδάτωση ιδίως τις πρώτες ημέρες που υπάρχει πόνος. Το παγωτό είναι μία εξαιρετική πηγή υγρών που επίσης μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του πόνου. Όσον αφορά τη στερεά τροφή, μπορείτε να καταναλώνετε μαλακές τροφές. Οι κρύες και μαλακές τροφές είναι πιο εύκολα ανεκτές. Τα φαγητά που πρέπει να καταναλώνετε καλό είναι να έχουν θερμοκρασία δωματίου και όχι να είναι ζεστά. Αιχμηρές– ξηρές τροφές όπως πατατάκια, πίτσα, τοστ, ή δημητριακά προγεύματος πρέπει να αποφεύγονται.

5. Δραστηριότητες

Είναι καλό να αποφεύγετε όποια μυϊκή δραστηριότητα για δύο με τρεις εβδομάδες μετά το χειρουργείο, γιατί ενέχει τον κίνδυνο αύξησης της αρτηριακής πίεσης, και μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία. Χαλαρή δραστηριότητα, όπως δουλειά γραφείου ή περπάτημα, δεν αποτελεί πρόβλημα.

6. Αναπνοή

Πολλοί ασθενείς υποβάλλονται σε αμυγδαλεκτομή και αδενοειδεκτομή για να βελτιώσουν την αναπνοή τους. Παρόλα αυτά, η αναπνοή μετά το χειρουργείο μπορεί να γίνει πιο δύσκολη λόγω οιδήματος στον λαιμό. Αυτό συνήθως βελτιώνεται σε λίγες μέρες, ενώ η κατανάλωση παγωτού βοηθά στην ταχύτερη μείωση του οιδήματος και βελτιώνει την αναπνοή. Οποιαδήποτε δυσκολία στην αναπνοή πρέπει να αναφέρεται.

7. Ναυτία

Ένα με δύο επεισόδια ναυτίας με ή χωρίς έμετο μπορεί να σημειωθούν μετά την επέμβαση. Αυτό συνήθως οφείλεται σε παρενέργεια των φαρμάκων της γενικής αναισθησίας και εξαφανίζεται όταν τα φάρμακα αυτά αποβληθούν από τον οργανισμό εντός μίας με δύο ημερών. Αν υπάρχει έντονη ναυτία ή έμετος, ή αν αυτό εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα πέραν των δύο ημερών μετά το χειρουργείο, πρέπει να αναφέρεται. \

8. Μακροπρόθεσμα ζητήματα

Σπάνια οι οι αμυγδαλές και τα «κρεατάκια» ξαναγίνονται μετά την αφαίρεσή τους . Μόνο στην περίπτωση που δεν έχουν αφαιρεθεί πλήρως και έχει μείνει κάποιο υπόλειμμα μπορεί να υπερτραφούν και να προκαλέσουν προβλήματα στο μέλλον.
Επιπλέον δεν έχει αποδειχθεί με μελέτες ότι οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε αμυγδαλεκτομή ή/ και αδενοτομή έχουν μειωμένη αμυντική ικανότητα στις λοιμώξεις σε σχέση με όσους δεν έχουν χειρουργηθεί.

Οι προαναφερόμενες οδηγίες βασίστηκαν σε παρόμοιες που έχουν εκδοθεί από την
Α’ Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών , Διευθυντής: Καθηγητής Ι. Σέγγας
και από την Ωτορινολαρυγγολογική κλινική του νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Αγλαΐα Κυριακού»,

Λίγα λόγια για τον ιατρό:

«Ο Λευτέρης Μαργαρίτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Χαϊδάρι. Το 1997 πέτυχε στην Ιατρική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 2003. Το 2005 ολοκλήρωσε την υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικό) στον Αθανάσιο Διάκο Φωκίδας και στο κέντρο υγείας Λιδορικίου. Το 2006 εκπαιδεύτηκε στη Γενική Χειρουργική στο Γενικό Νοσοκομείο Ιεράπετρας ενώ το 2007 ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία στο στρατό ξηράς.

Το 2008 ξεκίνησε την εκπαίδευση του στην Ωτορινολαρυγγολογία - Χειρουργική κεφαλής και τραχήλου στην ΩΡΛ κλινική του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Το 2009 συνέχισε στην Α’ ΩΡΛ κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Ιπποκράτειο όπου και ολοκλήρωσε την ειδικότητά του το 2012. Το 2011 μετεκπαιδεύτηκε στην Ρινολογία - Χειρουργική ρινός στο ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο (AMC) του Άμστερνταμ στην Ολλανδία Το 2009 έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα και το 2010 ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έχει δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά, πλήθος ανακοινώσεων σε ξένα και ελληνικά συνέδρια ενώ έχει συμμετάσχει σε συγγραφή βιβλίων. Είναι επιστημονικός συνεργάτης στην Α’ ΩΡΛ κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο την Αλλεργική ρινίτιδα Η έρευνα του καλύπτει μεγάλο πεδίο της Ωτορινολαρυγγολογίας και κυρίως ρινολογία, χειρουργική ρινός-παραρρινίων, διαταραχές ζάλης, φωνής, βαρηκοΐα και παιδο-ΩΡΛ προβλήματα.»

by site4doctor and MyMedical