Ηλεκτρονική συνταγογράφηση

216 70 01 939      6945312234      info@orliasis.gr

Αγωνιστών Στρατοπέδου 60, 12461, Χαϊδάρι

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Β. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος (ΜD)

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών (PhD, MSc)

Μετεκπαιδευθείς στο Academic Medical Centre, Άμστερνταμ (Ολλανδία)

Γιατί δεν πρέπει να καθαρίζετε τα αυτιά σας με μπατονέτα


Αν συνηθίζετε τα καθαρίζετε τα αυτιά σας με μπατονέτες τότε κινδυνεύετε να δημιουργήσετε και όχι να δώσετε λύση σε κάποιο πρόβλημα.

Αυτό συμβαίνει επειδή το κερί αντί για κακό – όπως πιστεύουμε όλοι – αντιθέτως κάνει καλό. «Είναι εκεί για να συγκρατεί όλη τη βρωμιά και τα βακτηρίδια μακριά από το τύμπανο του αυτιού. Ένα λεπτό στρώμα κερί πρέπει πάντα να υπάρχει μέσα στο αυτί.», εξηγεί ο Jacob R. Brodsky, ωτορινολαρυγγολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης. Εδώ είναι μερικοί από τους πιο σημαντικούς λόγους που πρέπει να διατηρείτε μακριά τις μπατονέτες από τα αυτιά σας.

Μπορεί να γίνουν τα πράγματα χειρότερα

Όσοι χρησιμοποιούν τις μπατονέτες δεν μπορούν να δουν τι ακριβώς κάνουν, σύμφωνα με τον γιατρό Brodsky και πιστεύουν πώς όσο πιο μέσα στο αυτί εισχωρήσει η μπατονέτα, τόσο πιο καθαρό θα γίνει. Αντί αυτού όμως καταλήγουν να σπρώχνουν όλο και πιο μέσα το κερί με αποτέλεσμα το αυτί να βουλώνει. Αυτό μπορεί στο μέλλον να δημιουργήσει προβλήματα ακοής και ζαλάδες. Το σωστό είναι να καθαρίζεται το αυτί γύρω γύρω και μόνο στο εξωτερικό μέρος.

Μπορεί να δημιουργήσετε μόλυνση

Η συχνή χρήση της μπατονέτας μπορεί να προκαλέσει μόλυνση. Αυτό επειδή, όπως προαναφέραμε, το φυσικό κερί που υπάρχει στα αυτιά, τα προστατεύει από βακτήρια, μικρόβια, σκόνες και λοιμώξεις. Αν το απομακρύνετε συνέχεια, αυτό που ουσιαστικά πετυχαίνετε είναι να αφήνετε τα αυτιά σας εκτεθειμένα σε αυτούς τους κινδύνους.

Μπορεί να τραυματιστεί το τύμπανο

Πρόκειται για ένα πολυζητημένο θέμα και πραγματικό κίνδυνο από την χρήση της μπατονέτας. Ο Δρ. Brodsky τονίζει ότι μπορεί να μην συμβαίνει συχνά, αλλά γίνεται. Αναφέρει ότι αν φτάνετε στο σημείο να βγάζετε κερί από το αυτί σας με την μπατονέτα, τότε την έχετε βάλει πολύ βαθιά μέσα στο αυτί. Το κερί βρίσκεται κυρίως κοντά στο τύμπανο, οπότε σκεφτείτε πόσο κοντά σε κάποιο ατύχημα είστε κάθε φορά που βάζετε μπατονέτες τόσο βαθιά.

 

Οπότε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να καθαρίζουμε τα αυτιά μας;

Για τους περισσότερους ανθρώπους, μετά το μπάνιο, η χρήση της γωνίας μιας βρεγμένης πετσέτας, είναι αρκετό για να καθαρίσει το εξωτερικό μέρος του αυτιού. Θυμηθείτε ότι το κερί δεν είναι πρόβλημα εκτός κι αν είναι αρκετά συσσωρευμένο και εμποδίζει την ακοή σας ή προκαλεί βουητά. Σε αυτήν την περίπτωση σταγόνες από λάδι, γλυκερίνη ή ειδικές σταγόνες από το φαρμακείο θα το μαλακώσουν. Αν παρ” όλα αυτά δεν απομακρύνεται και προκαλεί ενόχληση, πρέπει να αφαιρείται από ωτορινολαρυγγολόγο.

 

 

Λίγα λόγια για τον ιατρό:

«Ο Λευτέρης Μαργαρίτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Χαϊδάρι. Το 1997 πέτυχε στην Ιατρική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 2003. Το 2005 ολοκλήρωσε την υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικό) στον Αθανάσιο Διάκο Φωκίδας και στο κέντρο υγείας Λιδορικίου. Το 2006 εκπαιδεύτηκε στη Γενική Χειρουργική στο Γενικό Νοσοκομείο Ιεράπετρας ενώ το 2007 ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία στο στρατό ξηράς.

Το 2008 ξεκίνησε την εκπαίδευση του στην Ωτορινολαρυγγολογία - Χειρουργική κεφαλής και τραχήλου στην ΩΡΛ κλινική του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Το 2009 συνέχισε στην Α’ ΩΡΛ κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Ιπποκράτειο όπου και ολοκλήρωσε την ειδικότητά του το 2012. Το 2011 μετεκπαιδεύτηκε στην Ρινολογία - Χειρουργική ρινός στο ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο (AMC) του Άμστερνταμ στην Ολλανδία Το 2009 έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα και το 2010 ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έχει δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά, πλήθος ανακοινώσεων σε ξένα και ελληνικά συνέδρια ενώ έχει συμμετάσχει σε συγγραφή βιβλίων. Είναι επιστημονικός συνεργάτης στην Α’ ΩΡΛ κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο την Αλλεργική ρινίτιδα Η έρευνα του καλύπτει μεγάλο πεδίο της Ωτορινολαρυγγολογίας και κυρίως ρινολογία, χειρουργική ρινός-παραρρινίων, διαταραχές ζάλης, φωνής, βαρηκοΐα και παιδο-ΩΡΛ προβλήματα.»

by site4doctor and MyMedical