Ηλεκτρονική συνταγογράφηση

216 70 01 939      6945312234      info@orliasis.gr

Αγωνιστών Στρατοπέδου 60, 12461, Χαϊδάρι

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Β. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος (ΜD)

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών (PhD, MSc)

Μετεκπαιδευθείς στο Academic Medical Centre, Άμστερνταμ (Ολλανδία)

Γιατί πρέπει να περπατάμε 20 λεπτά την ημέρα;


Αν δεν είστε δραστήριοι, φροντίστε να περπατάτε τουλάχιστον 20 λεπτά την ημέρα, έτσι ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο του πρόωρου θανάτου κατά 30%. Η έλλειψη άσκησης αυξάνει τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου μέχρι και 50% παραπάνω σε σχέση με την παχυσαρκία, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Στην εν λόγω έρευνα συμμετείχαν 250.000 άνδρες και γυναίκες σε μία περίοδο 12 ετών. Κατά τη διάρκεια της έρευνας απεβίωσαν 21.438 άτομα από τους συμμετέχοντες . Εξετάστηκαν το επίπεδο της φυσικής τους δραστηριότητας, η μάζα του σώματός τους και η περιφέρεια της μέσης τους . Οι πληροφορίες που συνελέγησαν αρχειοθετήθηκαν ανά φύλο, ηλικία, μορφωτικό επίπεδο, κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ.

Τι είναι η αδράνεια;

Η έρευνα χαρακτήριζε τους συμμετέχοντες σε αυτήν ως αδρανείς αν είχαν μία καθιστική εργασία και καθόλου φυσική δραστηριότητα. Το ¼ του συνόλου θεωρήθηκε αδρανές, σύμφωνα με αυτά τα κριτήρια. Αν δουλεύετε σε γραφείο και μετά δεν ασκείστε καθόλου, τότε κινδυνεύετε.

20 λεπτά περπάτημα την ημέρα είναι απαραίτητα

Μόλις με 20 λεπτά περπάτημα την ημέρα μπορούμε να κάψουμε από 90 έως 110 θερμίδες, και αυτόματα από την κατηγορία ‘αδρανής’, εντασσόμαστε στην κατηγορία ‘μέτρια αδρανής’.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι αυτή η μικρή άσκηση μειώνει τον κίνδυνο του πρόωρου θανάτου από 16% έως και 30%. Η μεγαλύτερη διαφορά παρατηρήθηκε σε όσους ήταν φυσιολογικού βάρους, αλλά ακόμα και για τους παχύσαρκους τα ποσοστά πρόωρου θανάτου μειώνονται σημαντικά.

Το περπάτημα μπορεί να σώσει τις διπλάσιες ζωές από τη μείωση της παχυσαρκίας

Το να βοηθάς ένα υπέρβαρο άτομο να χάσει βάρος είναι μία πρόκληση, και ενώ πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για τη μείωση της παχυσαρκίας στο σύνολο του πληθυσμού, είναι εξίσου σημαντικό το κράτος να αναλάβει δράση για να προωθηθεί η άσκηση και η σωματική δραστηριότητα.

Το θέμα είναι να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να κάνει μικρά βήματα τη φορά για να αλλάξει σταδιακά τις συνήθειές του και να εντάξει στην καθημερινότητά του την άσκηση!

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας αποδεικνύουν πώς μία τόσο μικρή αλλαγή μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε καλύτερα αλλά και περισσότερο! Όσο πιο πολύ προσπαθούμε να περπατάμε, να κάνουμε ποδήλατο ή και άλλες παρόμοιες, ελαφριές δραστηριότητες, τόσο πιο πιθανό είναι να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής μας και να ζήσουμε περισσότερο!

Πόσο πρέπει να ασκούμαστε;

Οι ειδικοί συνιστούν ότι 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση, όπως το περπάτημα, 5 φορές την εβδομάδα, είναι σημαντική πρόοδος. Η διάρκεια της κάθε άσκησης πρέπει να είναι τουλάχιστον 10λεπτη. Αν αυτό κατανεμηθεί σε όλη την εβδομάδα, συμπίπτει με την άσκηση που προτείνουν οι επιστήμονες σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνάς τους.

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από τον ιστότοπο about.com/health

Λίγα λόγια για τον ιατρό:

«Ο Λευτέρης Μαργαρίτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Χαϊδάρι. Το 1997 πέτυχε στην Ιατρική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 2003. Το 2005 ολοκλήρωσε την υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικό) στον Αθανάσιο Διάκο Φωκίδας και στο κέντρο υγείας Λιδορικίου. Το 2006 εκπαιδεύτηκε στη Γενική Χειρουργική στο Γενικό Νοσοκομείο Ιεράπετρας ενώ το 2007 ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία στο στρατό ξηράς.

Το 2008 ξεκίνησε την εκπαίδευση του στην Ωτορινολαρυγγολογία - Χειρουργική κεφαλής και τραχήλου στην ΩΡΛ κλινική του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Το 2009 συνέχισε στην Α’ ΩΡΛ κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Ιπποκράτειο όπου και ολοκλήρωσε την ειδικότητά του το 2012. Το 2011 μετεκπαιδεύτηκε στην Ρινολογία - Χειρουργική ρινός στο ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο (AMC) του Άμστερνταμ στην Ολλανδία Το 2009 έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα και το 2010 ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έχει δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά, πλήθος ανακοινώσεων σε ξένα και ελληνικά συνέδρια ενώ έχει συμμετάσχει σε συγγραφή βιβλίων. Είναι επιστημονικός συνεργάτης στην Α’ ΩΡΛ κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο την Αλλεργική ρινίτιδα Η έρευνα του καλύπτει μεγάλο πεδίο της Ωτορινολαρυγγολογίας και κυρίως ρινολογία, χειρουργική ρινός-παραρρινίων, διαταραχές ζάλης, φωνής, βαρηκοΐα και παιδο-ΩΡΛ προβλήματα.»

by site4doctor and MyMedical