Ηλεκτρονική συνταγογράφηση

216 70 01 939      6945312234      info@orliasis.gr

Αγωνιστών Στρατοπέδου 60, 12461, Χαϊδάρι

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Β. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος (ΜD)

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών (PhD, MSc)

Μετεκπαιδευθείς στο Academic Medical Centre, Άμστερνταμ (Ολλανδία)

Εκκριτική Ωτίτιδα – Μυριγγοτομή – Σωληνισκοι αερισμού


Η εκκριτική ωτίτιδα, δηλαδή η παραμονή υγρού για μεγάλο χρονικό διάστημα στο μέσο αυτί, το οποίο βρίσκεται πίσω από την τυμπανική μεμβράνη, μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής και υποτροπιάζουσες οξείες φλεγμονές. Στα παιδιά αποτελεί την πιο συχνή αιτία βαρηκοΐας. Η συχνότητά της νόσου μπορεί να φτάσει το 40% ως την ηλικία των 5 ετών και μειώνεται στα παιδιά σχολικής ηλικίας.

 

Αίτια

Οι συχνές λοιμώξεις σε συνδυασμό με τη δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες επικινδυνότητας για την εκκριτική ωτίτιδα. Υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις («κρεατάκια»), αλλεργίες, συγγενείς ή ανοσολογικές διαταραχές, περιβάλλον με καπνιστές, διαμονή σε παιδικό σταθμό, σίτιση με μπουκάλι ακόμα και χρήση πιπίλας ενοχοποιούνται για την παρουσία υγρού στο μέσο αυτί. Στους ενήλικες με μονόπλευρη εκκριτική ωτίτιδα θα πρέπει να αποκλειστεί η παρουσία εξεργασίας στο ρινοφάρυγγα που αποφράσσει την ευσαταχιανή.

 

Συμπτώματα

Οι γονείς περιγράφουν χαρακτηριστικά ότι τα παιδιά δεν ανταποκρίνονται στο κάλεσμά τους ( ή απαντούν συνεχώς με «τι») και αυξάνουν την ένταση του ραδιοφώνου ή της τηλεόρασης. Μεγαλύτερες ηλικίες παραπονούνται εκτός από την βαρηκοΐα και τις συχνές οξείες ωτίτιδες, για «βουητό» (εμβοές), «βουλωμένο αυτί» (αίσθημα πληρότητας) ακόμα και διαταραχές ισορροπίας. Η απώλεια ακοής ειδικά στα πιο μικρά παιδιά που αναπτύσσουν τον λόγο μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση στην ομιλία ενώ στα μεγαλύτερα ενδέχεται να παρουσιαστούν προβλήματα απόδοσης στο σχολείο και διαταραχές ύπνου και συμπεριφοράς. Για τους παραπάνω λόγους είναι αναγκαία η έγκαιρη παρέμβαση του ωτορινολαρυγγολόγου για την απομάκρυνση του υγρού από το μέσο αυτί και την αντιμετώπιση των παραγόντων που οδήγησαν στην εμφάνισή του.

 

Μυριγγοτομή και σωληνίσκοι αερισμού

Μέσα από μια μικρή τομή στην τυμπανική μεμβράνη (μυριγγοτομή) αναρροφείται το υγρό από το μέσο αυτί ενώ οι σωληνίσκοι αερισμού επιτρέπουν τον αερισμό και την συνεχή παροχέτευσή του. Αυτοί μένουν στη θέση τους για 12-18 μήνες περίπου απ’ όπου αποπίπτουν συνήθως μόνοι τους. Η τοποθέτηση των σωληνίσκων κερδίζει χρόνο, ώστε με την ανάπτυξη του παιδιού να λυθεί και το πρόβλημα της δυσλειτουργίας των ευσταχιανών σαλπίγγων, που οδηγεί σε υποτροπιάζουσες φλεγμονές ή παρουσία υγρού που επιμένει, στο μέσο ους. Η τοποθέτηση των σωληνίσκων αερισμού συνήθως γίνεται υπό γενική αναισθησία χωρίς εξωτερικές τομές ή ουλές.

 

Μετεγχειρητικά θέματα

1. Πόνος

Συνήθως υπάρχει λίγος ή καθόλου πόνος μετά την τοποθέτηση των σωληνίσκων αερισμού. Εάν υπάρχει πόνος αντιμετωπίζεται επαρκώς με αναλγητικά. Σε περίπτωση που ο πόνος συνεχίζει παρά τη θεραπεία επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

2. Πυρετός

Ο πυρετός είναι σπάνιος μετεγχειρητικά. Ενημερώστε τον γιατρό σας εάν το παιδί σας έχει θερμοκρασία στο στόμα ή στο ορθό υψηλότερη από 380 C την πρώτη ημέρα μετά την επέμβαση

3. Παροχέτευση

Η παροχέτευση από το ένα ή και τα δυο αυτιά τις πρώτες 2-3 ημέρες μετεγχειρητικά δεν είναι ασυνήθης. Αυτό το υγρό μπορεί να είναι ή καθαρό ή θολό, αλλά ευκαιριακά μπορεί να είναι και αιματηρό. Αποβολή σημαντικής ποσότητας θολερού, δύσοσμου ή αιματηρού υγρού μετά τις 3 ημέρες μετεγχειρητικά δεν είναι συνηθισμένο. Ενδέχεται να είναι ένδειξη ενεργού φλεγμονής του αυτιού και πρέπει να αναφερθεί.

4. Ωτικές σταγόνες

Μετά την τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού χρησιμοποιούνται ωτικές αντιβιοτικές σταγόνες, προκειμένου να αποφευχθεί κάποια φλεγμονή. Βάζετε 3 σταγόνες σε κάθε αυτί (με το κεφάλι σκυμμένο στην αντίθετη πλευρά για λίγα λεπτά), 3 φορές ημερησίως για 3 ημέρες μετεγχειρητικά.

5. Αποφυγή διαβροχής αυτιού

Η είσοδος νερού στο μέσο αυτί μέσω των σωληνίσκων μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη φλεγμονής. Αυτό μπορεί να συμβεί κατά το λούσιμο ή στα παιδιά που κολυμπούν με το κεφάλι στο νερό. Γι’ αυτό απαιτούνται προστατευτικές ωτασπίδες ‘η βαμβάκι εμποτισμένο με βαζελίνη ή ελαιόλαδο για τη στεγανοποίηση του αυτιού και την αποφυγή μόλυνσης.

6. Δίαιτα – Δραστηριότητα

Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην διατροφή ή στις δραστηριότητες μετά την τοποθέτηση των σωληνίσκων αερισμού. Ελάχιστα παιδιά ίσως έχουν ναυτία ή εμέτους λόγω της γενικής αναισθησίας, συμπτώματα τα οποία υποχωρούν μετά από 1-2 ημέρες.

7. Ακοή

Η τοποθέτηση των σωληνίσκων αερισμού συνήθως επιτρέπει στην ακοή να επιστρέψει στα φυσιολογικά για το παιδί επίπεδα. Παρακαλώ σημειώστε ότι το παιδί μπορεί προσωρινά να έχει ευαισθησία στους υψηλούς ήχους μετεγχειρητικά. Οι σωληνίσκοι από μόνοι τους μπορεί να προκαλέσουν μικρή πτώση στις χαμηλές συχνότητες, η οποία υποχωρεί όταν πέσουν.

8. Λοιμώξεις ώτων

Η τοποθέτηση των σωληνίσκων αερισμού συνήθως μειώνει τόσο τον αριθμό, όσο και τη σοβαρότητα των φλεγμονών του αυτιού. Παρόλα αυτά μπορεί να εμφανιστεί πυρετός ή να παρατηρήσετε υγρό στο εξωτερικό αυτί. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

 

Οι προαναφερόμενες οδηγίες βασίστηκαν σε παρόμοιες που έχουν εκδοθεί από την
Α’ Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών, Διευθυντής: Καθηγητής Ι.Σέγγας

Λίγα λόγια για τον ιατρό:

«Ο Λευτέρης Μαργαρίτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Χαϊδάρι. Το 1997 πέτυχε στην Ιατρική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 2003. Το 2005 ολοκλήρωσε την υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικό) στον Αθανάσιο Διάκο Φωκίδας και στο κέντρο υγείας Λιδορικίου. Το 2006 εκπαιδεύτηκε στη Γενική Χειρουργική στο Γενικό Νοσοκομείο Ιεράπετρας ενώ το 2007 ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία στο στρατό ξηράς.

Το 2008 ξεκίνησε την εκπαίδευση του στην Ωτορινολαρυγγολογία - Χειρουργική κεφαλής και τραχήλου στην ΩΡΛ κλινική του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Το 2009 συνέχισε στην Α’ ΩΡΛ κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Ιπποκράτειο όπου και ολοκλήρωσε την ειδικότητά του το 2012. Το 2011 μετεκπαιδεύτηκε στην Ρινολογία - Χειρουργική ρινός στο ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο (AMC) του Άμστερνταμ στην Ολλανδία Το 2009 έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα και το 2010 ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έχει δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά, πλήθος ανακοινώσεων σε ξένα και ελληνικά συνέδρια ενώ έχει συμμετάσχει σε συγγραφή βιβλίων. Είναι επιστημονικός συνεργάτης στην Α’ ΩΡΛ κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο την Αλλεργική ρινίτιδα Η έρευνα του καλύπτει μεγάλο πεδίο της Ωτορινολαρυγγολογίας και κυρίως ρινολογία, χειρουργική ρινός-παραρρινίων, διαταραχές ζάλης, φωνής, βαρηκοΐα και παιδο-ΩΡΛ προβλήματα.»

by site4doctor and MyMedical