Ηλεκτρονική συνταγογράφηση

216 70 01 939      6945312234      info@orliasis.gr

Αγωνιστών Στρατοπέδου 60, 12461, Χαϊδάρι

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Β. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος (ΜD)

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών (PhD, MSc)

Μετεκπαιδευθείς στο Academic Medical Centre, Άμστερνταμ (Ολλανδία)

Ενδοσκοπική χειρουργική παραρρίνιων κόλπων


Ι. Τα βασικά της ενδοσκοπικής χειρουργικής παραρρινίων κόλπων (ΕΧΠΚ).
Η ΕΧΠΚ γίνεται με σκοπό να βελτιώσει τη φυσιολογική λειτουργία της μύτης και των παραρρινίων κόλπων. Η παραρρινοκολπίτιδα προκαλείται όταν το στόμιο κάποιου παραρρίνιου κόλπου αποφραχθεί, η βλέννη παραμένει μέσα στον παραρρίνιο κόλπο με επακόλουθο υπερανάπτυξη μικροβίων. Αυτό προκαλεί συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, ρινικές εκκρίσεις, ρινική συμφόρηση και μειωμένη όσφρηση. Με την ΕΧΠΚ διανοίγονται τα φυσιολογικά στόμια των παραρρινίων κόλπων, για να μην αποφράσσονται εύκολα με συνέπεια να συμβαίνουν όσο το δυνατό λιγότερες μολύνσεις. Επίσης με την ΕΧΠΚ αφαιρούνται πολύποδες ή άλλα μορφώματα εντός των παραρρινίων κόλπων. Η ΕΧΠΚ συνήθως γίνεται υπό γενική αναισθησία. Η επέμβαση γίνεται με τη χρήση ενδοσκοπικών εργαλείων, δε γίνονται εξωτερικές τομές δεν υπάρχουν σημάδια. Τα φυσιολογικά στόμια των παραρρινίων κόλπων διανοίγονται σπάζοντας προσεχτικά το λεπτό τοίχωμα των κόλπων. Αυτό μεγαλώνει την επικοινωνία των παραρρινίων κόλπων με την ρινική κοιλότητα έτσι ώστε η βλέννη να αποβάλλεται ευκολότερα και να μην αποφράσσονται τα στόμια. Επιπλέον εάν υπάρχουν πολύποδες αφαιρούνται. Σε μερικές περιπτώσεις, έντονη φλεγμονή των παραρρινίων κόλπων μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία. Σ’ αυτή την περίπτωση τοποθετούνται γάζες στη μύτη για να εμποδίσουν τυχόν μετεγχειρητική αιμορραγία. Η επέμβαση διαρκεί από μία έως τέσσερις ώρες , ανάλογα με το πρόβλημα.

II.Μετεγχειρητικές οδηγίες
1.Πόνος: Οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν πονοκέφαλο, καταρροή, ρινική συμφόρηση για 1-4 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Ο πόνος συνήθως είναι μέτριας έντασης. Μπορεί να χρειαστεί αγωγή με παυσίπονα για μία εβδομάδα μετά την επέμβαση.
2.Αντιβιοτικά: Μετά τη επέμβαση οι παραρρίνιοι κόλποι συνήθως γεμίζουν με βλέννη και αίμα. Για αποφυγή πιθανής λοίμωξης θα χρειαστεί να πάρετε αντιβιοτικά σύμφωνα με τη συνταγή του γιατρού σας.
3.Ρινική υγιεινή: Το αίμα και η βλέννη από τους παραρρίνιους κόλπους μπορεί να αποφράξουν τη μύτη και να προκαλέσουν δυσκολία στη ρινική αναπνοή. Για αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού μπορείτε να ψεκάζετε στη μύτη φυσιολογικό ορό (3-4 ψεκασμοί σε κάθε πλευρά ανά δίωρο). Αυτό βοηθά στην ρευστοποίηση και παροχέτευση των εκκρίσεων. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλατόνερο 1-3 φορές την ημέρα (με σύριγγα). Οι συχνές πλύσεις βοηθούν στη διατήρηση της μύτης ανοιχτής και επιταχύνουν την επούλωση.
4. Διατροφή: Ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν ήπια ναυτία και έμετο για 1-2 μέρες μετά από τη γενική αναισθησία. Όταν τα συμπτώματα αυτά υποχωρήσουν ο ασθενής μπορεί να τρέφεται κανονικά. Καλό είναι να αποφεύγονται τα ζεστά ροφήματα για 3-4 μέρες μετά την επέμβαση επειδή μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας.
5.Άσκηση: Καλό είναι να αποφεύγεται η έντονη δραστηριότητα για δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση. Υπερβολική μυϊκή δραστηριότητα προκαλεί αύξηση της πίεσης αυξάνοντας τον κίνδυνο αιμορραγίας. Αποφεύγετε να φυσάτε τη μύτη. Σε περίπτωση ρινικής συμφόρησης η πλύση με φυσιολογικό ορό μπορεί να βοηθήσει. Αν έχετε τάση για φτάρνισμα καλό είναι να κρατήσετε το στόμα ανοιχτό για να μην εξέλθει με πίεση ο αέρας από τη μύτη.
6.Αιμορραγία: Εκροή μικρής ποσότητας αίματος από τη μύτη είναι συχνή για 1-2 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Καλό είναι να τοποθετήσετε μία μικρή γάζα στο άνω χείλος, κάτω από τη μύτη για να απορροφά τις εκκρίσεις, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να σκουπίζετε τη μύτη συχνά. Αν παρουσιάσετε εκροή μεγάλης ποσότητας αίματος αναφέρετέ το στο γιατρό σας. Σε περίπτωση αιμορραγίας, σκύψτε μπροστά, με το κεφάλι προς τα κάτω και πιέστε το μαλακό μέρος της μύτης για 5-10 λεπτά.
7. Πυρετός: Μπορεί να παρουσιαστεί δεκατική πυρετική κίνηση μετά την επέμβαση. Πυρετός πάνω από 38°C μπορεί να αντιμετωπιστεί με παρακεταμόλη. Αν ο πυρετός επιμένει επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Οι προαναφερόμενες οδηγίες βασίστηκαν σε παρόμοιες που έχουν εκδοθεί από την
Α’ Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών , Διευθυντής: Καθηγητής Σεγγας Ιωάννης

Λίγα λόγια για τον ιατρό:

«Ο Λευτέρης Μαργαρίτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Χαϊδάρι. Το 1997 πέτυχε στην Ιατρική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 2003. Το 2005 ολοκλήρωσε την υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικό) στον Αθανάσιο Διάκο Φωκίδας και στο κέντρο υγείας Λιδορικίου. Το 2006 εκπαιδεύτηκε στη Γενική Χειρουργική στο Γενικό Νοσοκομείο Ιεράπετρας ενώ το 2007 ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία στο στρατό ξηράς.

Το 2008 ξεκίνησε την εκπαίδευση του στην Ωτορινολαρυγγολογία - Χειρουργική κεφαλής και τραχήλου στην ΩΡΛ κλινική του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Το 2009 συνέχισε στην Α’ ΩΡΛ κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Ιπποκράτειο όπου και ολοκλήρωσε την ειδικότητά του το 2012. Το 2011 μετεκπαιδεύτηκε στην Ρινολογία - Χειρουργική ρινός στο ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο (AMC) του Άμστερνταμ στην Ολλανδία Το 2009 έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα και το 2010 ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έχει δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά, πλήθος ανακοινώσεων σε ξένα και ελληνικά συνέδρια ενώ έχει συμμετάσχει σε συγγραφή βιβλίων. Είναι επιστημονικός συνεργάτης στην Α’ ΩΡΛ κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο την Αλλεργική ρινίτιδα Η έρευνα του καλύπτει μεγάλο πεδίο της Ωτορινολαρυγγολογίας και κυρίως ρινολογία, χειρουργική ρινός-παραρρινίων, διαταραχές ζάλης, φωνής, βαρηκοΐα και παιδο-ΩΡΛ προβλήματα.»

by site4doctor and MyMedical