Ηλεκτρονική συνταγογράφηση

216 70 01 939      6945312234      info@orliasis.gr

Αγωνιστών Στρατοπέδου 60, 12461, Χαϊδάρι

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Β. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος (ΜD)

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών (PhD, MSc)

Μετεκπαιδευθείς στο Academic Medical Centre, Άμστερνταμ (Ολλανδία)

Εξασθένιση της ακοής μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για άνοια


Καθώς εξασθενεί η ακοή μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος άνοιας

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η απώλεια ακοής αυξάνει τις πιθανότητες για άνοια, αλλά δεν έχει αποσαφηνιστεί καταληκτικά αν η μια πάθηση πράγματι προκαλεί την άλλη.

Ερευνητές του Trinity College Dublin, σημείωσαν ότι περίπου το ένα τρίτο των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών εμφανίζει απώλεια ακοής λόγω ηλικίας. Προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν ότι η απώλεια ακοής συχνά προϋπάρχει της έναρξης της άνοιας κατά 5-10 χρόνια.

Οι ερευνητές επισκοπήσαν 36 έρευνες που περιλάμβαναν περισσότερους από 20.000 ανθρώπους και ανακάλυψαν μικρή σχέση μεταξύ απώλειας ακοής και αυξημένου κινδύνου νοητικής εξασθένησης, νοητικής βλάβης και άνοιας.

Οι σχέσεις, αν και μικρές, ήταν παρόμοιες σε μέγεθος και σημασία με άλλους, πιο συχνά ερευνημένους παράγοντες κινδύνου για άνοια.

Για παράδειγμα, εστιάζοντας μόνο στις καλύτερα διενεργηθείσες έρευνες, η απώλεια ακοής συνδεόταν με 22% υψηλό κίνδυνο νοητικής εξασθένησης και 28% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας.

Ωστόσο, εστιάζοντας συγκριμένα στη νόσο Alzheimer, οι ερευνητές δεν είδαν σχέση μεταξύ των δυο.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι δεν μπορούσαν να αποδείξουν αιτιατή σχέση.  Ωστόσο, αν η απώλεια ακοής συνδέεται με την άνοια αυτό δεν σημαίνει ότι οι ηλικιωμένοι είναι αβοήθητοι να εμποδίσουν είτε τη μια πάθηση είτε την άλλη, δήλωσε ειδικός.

Η έρευνα δεν υποδεικνύει ότι η απώλεια ακοής είναι ο μόνος παράγοντας κινδύνου για άνοια.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery.

Λίγα λόγια για τον ιατρό:

«Ο Λευτέρης Μαργαρίτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Χαϊδάρι. Το 1997 πέτυχε στην Ιατρική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 2003. Το 2005 ολοκλήρωσε την υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικό) στον Αθανάσιο Διάκο Φωκίδας και στο κέντρο υγείας Λιδορικίου. Το 2006 εκπαιδεύτηκε στη Γενική Χειρουργική στο Γενικό Νοσοκομείο Ιεράπετρας ενώ το 2007 ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία στο στρατό ξηράς.

Το 2008 ξεκίνησε την εκπαίδευση του στην Ωτορινολαρυγγολογία - Χειρουργική κεφαλής και τραχήλου στην ΩΡΛ κλινική του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Το 2009 συνέχισε στην Α’ ΩΡΛ κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Ιπποκράτειο όπου και ολοκλήρωσε την ειδικότητά του το 2012. Το 2011 μετεκπαιδεύτηκε στην Ρινολογία - Χειρουργική ρινός στο ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο (AMC) του Άμστερνταμ στην Ολλανδία Το 2009 έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα και το 2010 ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έχει δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά, πλήθος ανακοινώσεων σε ξένα και ελληνικά συνέδρια ενώ έχει συμμετάσχει σε συγγραφή βιβλίων. Είναι επιστημονικός συνεργάτης στην Α’ ΩΡΛ κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο την Αλλεργική ρινίτιδα Η έρευνα του καλύπτει μεγάλο πεδίο της Ωτορινολαρυγγολογίας και κυρίως ρινολογία, χειρουργική ρινός-παραρρινίων, διαταραχές ζάλης, φωνής, βαρηκοΐα και παιδο-ΩΡΛ προβλήματα.»

by site4doctor and MyMedical