Ηλεκτρονική συνταγογράφηση

216 70 01 939      6945312234      info@orliasis.gr

Αγωνιστών Στρατοπέδου 60, 12461, Χαϊδάρι

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Β. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος (ΜD)

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών (PhD, MSc)

Μετεκπαιδευθείς στο Academic Medical Centre, Άμστερνταμ (Ολλανδία)

Η γονιμότητα συνδέεται με τις αμυγδαλές και τη σκωληκοειδίτιδα


Επιστήμονες από το University of Dundee εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους μισού εκατομμυρίου Βρετανίδων και ανακάλυψαν ότι για κάθε 100 εγκυμοσύνες σε γυναίκες που δεν είχαν αφαιρέσει ούτε τις αμυγδαλές ούτε την απόφυσή τους, αντιστοιχούσαν 134 εγκυμοσύνες γυναικών που είχαν κάνει σκλωληκοειδεκτομή, 149 εγκυμοσύνες γυναικών που είχαν κάνει αμυγδαλεκτομή και 143 εγκυμοσύνες γυναικών που είχαν υποβληθεί και στις δύο επεμβάσεις.

Συνολικά, στις γυναίκες που δεν είχαν χειρουργηθεί τα ποσοστά εγκυμοσύνης ήταν 43,7%, σε όσες είχαν αφαιρέσει μόνο τις αμυγδαλές τους ήταν 53,4%, σε όσες είχαν αφαιρέσει μόνο τη σκωληκοειδή απόφυση 54,4% και σε όσες είχαν κάνει σκλωληκοειδεκτομή και αμυγδαλεκτομή ήταν 59,7%, στη διάρκεια μιας 15ετίας.

Επιπλέον ο χρόνος που απαιτήθηκε έως την σύλληψη ήταν σημαντικά μειωμένος στις γυναίκες που είχαν κάνει και τις δύο επεμβάσεις.

“Τα αποτελέσματα αυτά είναι καθησυχαστικά για τις γυναίκες που φοβούνται ότι η σκωληκοειδεκτομή θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να επηρεάσει αρνητικά τη μελλοντική γονιμότητά τους, ακόμα κι όταν δεν είναι επιπλεγμένη” δήλωσε ο ερευνητής Dr Sami Shimi. “Επιπλέον δείχνουν ότι η αφαίρεση οργάνων που φλεγμαίνουν ή έχουν την τάση να εκδηλώνουν συχνά φλεγμονή, μπορεί να επιδρά ευνοϊκά στη γυναικεία γονιμότητα”.

Η ερμηνεία των συμπερασμένων της έρευνας που δημοσιεύεται στο περιοδικό Fertility and Sterility, δεν είναι απλή. Μία πιθανότητα είναι ότι η συνεχής φλεγμονή των αμυγδαλών ή της σκωληκοειδούς απόφυσης αυξάνει τα επίπεδα της φλεγμονής σε όλο το σώμα, επηρεάζοντας και τις ωοθήκες και τη μήτρα, πρόσθεσε ο Shimi.

Latronet, Πέμπτη 04 Αυγούστου 2016

 

 

Λίγα λόγια για τον ιατρό:

«Ο Λευτέρης Μαργαρίτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Χαϊδάρι. Το 1997 πέτυχε στην Ιατρική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 2003. Το 2005 ολοκλήρωσε την υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικό) στον Αθανάσιο Διάκο Φωκίδας και στο κέντρο υγείας Λιδορικίου. Το 2006 εκπαιδεύτηκε στη Γενική Χειρουργική στο Γενικό Νοσοκομείο Ιεράπετρας ενώ το 2007 ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία στο στρατό ξηράς.

Το 2008 ξεκίνησε την εκπαίδευση του στην Ωτορινολαρυγγολογία - Χειρουργική κεφαλής και τραχήλου στην ΩΡΛ κλινική του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Το 2009 συνέχισε στην Α’ ΩΡΛ κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Ιπποκράτειο όπου και ολοκλήρωσε την ειδικότητά του το 2012. Το 2011 μετεκπαιδεύτηκε στην Ρινολογία - Χειρουργική ρινός στο ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο (AMC) του Άμστερνταμ στην Ολλανδία Το 2009 έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα και το 2010 ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έχει δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά, πλήθος ανακοινώσεων σε ξένα και ελληνικά συνέδρια ενώ έχει συμμετάσχει σε συγγραφή βιβλίων. Είναι επιστημονικός συνεργάτης στην Α’ ΩΡΛ κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο την Αλλεργική ρινίτιδα Η έρευνα του καλύπτει μεγάλο πεδίο της Ωτορινολαρυγγολογίας και κυρίως ρινολογία, χειρουργική ρινός-παραρρινίων, διαταραχές ζάλης, φωνής, βαρηκοΐα και παιδο-ΩΡΛ προβλήματα.»

by site4doctor and MyMedical