Ηλεκτρονική συνταγογράφηση

216 70 01 939      6945312234      info@orliasis.gr

Αγωνιστών Στρατοπέδου 60, 12461, Χαϊδάρι

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Β. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος (ΜD)

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών (PhD, MSc)

Μετεκπαιδευθείς στο Academic Medical Centre, Άμστερνταμ (Ολλανδία)

Η καθιστική ζωή συνδέεται με θάνατο από 14 νόσους


Αν κάποιος ξοδεύει πολύ χρόνο σε καθιστική ζωή μπορεί ενδεχομένως να πεθάνει, παρόλο που μπορεί να ασκείται τακτικά.

Έρευνα του American Cancer Society έδειξε ότι αν κάποιος κάθεται για 6 ώρες την ημέρα και πάνω, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αυξάνεται κατά 19% σε σύγκριση με ανθρώπους που κάθονται λιγότερο από 3 ώρες.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, η καθιστική ζωή μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει στον θάνατο με 14 τρόπους όπως με καρκίνο, καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη, νεφρική νόσο, αυτοκτονία, ΧΑΠ, πνευμονοπάθεια, ηπατική νόσο, έλκος και άλλα προβλήματα του πεπτικού, νόσο του Πάρκινσον και του Alzheimer, νευρικές και μυοσκελετικές παθήσεις.

Η Alpa Patel δήλωσε ότι θα πρέπει να κινούμαστε περισσότερο. Όσο λιγότερο κάθεται κάποιος τόσο το καλύτερο. Αν ‘’σπάει’’ μια ώρα καθιστικής ζωής με 2 λεπτά ορθοστασίας ή ελαφράς άσκησης μπορεί να βελτιώσει τη χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο.

Η έρευνα δεν μπόρεσε να αποδείξει αιτιατή σχέση

Έρευνα από την Αυστραλία υπολόγισε ότι το 90% του χρόνου εκτός εργασίας ήταν καθιστικός και ότι περισσότερο από το ήμισυ το περνούσαν οι άνθρωποι μπροστά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή.

Η Patel δήλωσε ότι δεν είναι σαφές γιατί η παρατεταμένη καθιστική ζωή είναι ανθυγιεινή. Είναι πιθανό όσοι περνούν πολύ χρόνο στον καναπέ να έχουν και άλλες ανθυγιεινές συνήθειες.

Το παρατεταμένο κάθισμα έχει συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων, σακχάρου, αρτηριακής πίεσης και ινσουλίνης. Επίσης, με φλεγμονή που συνδέεται με την παχυσαρκία.

Αυτές οι συνέπειες θα μπορούσαν να εξηγούν γιατί η καθιστική ζωή συνδέεται με θάνατο από καρδιακή, ηπατική και νεφρική νόσο, καθώς και από καρκίνο, διαβήτη και ΧΑΠ.

Είναι λιγότερο σαφές γιατί ο θάνατος από αυτοκτονία, Πάρκινσον και Alzheimer, καθώς και από νευρικές και μυοσκελετικές διαταραχές φαίνεται να συνδέεται με την καθιστική ζωή. Είναι πιθανό οι νόσοι καθαυτές να οδηγούν σε περισσότερο χρόνο καθιστικής ζωής

Ο αυξημένος κίνδυνος θνησιμότητας διέφερε ανάλογα με τη νόσο, από 10% για τον καρκίνο σε 60% για μυοσκελετική νόσο.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία 128.000 ανθρώπων. Στην έναρξη δεν είχαν σημαντική χρόνια νόσο. Στα 21 χρόνια πέθαναν 49.000 άνθρωποι.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Epidemiology.

Λίγα λόγια για τον ιατρό:

«Ο Λευτέρης Μαργαρίτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Χαϊδάρι. Το 1997 πέτυχε στην Ιατρική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 2003. Το 2005 ολοκλήρωσε την υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικό) στον Αθανάσιο Διάκο Φωκίδας και στο κέντρο υγείας Λιδορικίου. Το 2006 εκπαιδεύτηκε στη Γενική Χειρουργική στο Γενικό Νοσοκομείο Ιεράπετρας ενώ το 2007 ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία στο στρατό ξηράς.

Το 2008 ξεκίνησε την εκπαίδευση του στην Ωτορινολαρυγγολογία - Χειρουργική κεφαλής και τραχήλου στην ΩΡΛ κλινική του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Το 2009 συνέχισε στην Α’ ΩΡΛ κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Ιπποκράτειο όπου και ολοκλήρωσε την ειδικότητά του το 2012. Το 2011 μετεκπαιδεύτηκε στην Ρινολογία - Χειρουργική ρινός στο ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο (AMC) του Άμστερνταμ στην Ολλανδία Το 2009 έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα και το 2010 ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έχει δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά, πλήθος ανακοινώσεων σε ξένα και ελληνικά συνέδρια ενώ έχει συμμετάσχει σε συγγραφή βιβλίων. Είναι επιστημονικός συνεργάτης στην Α’ ΩΡΛ κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο την Αλλεργική ρινίτιδα Η έρευνα του καλύπτει μεγάλο πεδίο της Ωτορινολαρυγγολογίας και κυρίως ρινολογία, χειρουργική ρινός-παραρρινίων, διαταραχές ζάλης, φωνής, βαρηκοΐα και παιδο-ΩΡΛ προβλήματα.»

by site4doctor and MyMedical