Ηλεκτρονική συνταγογράφηση

216 70 01 939      6945312234      info@orliasis.gr

Αγωνιστών Στρατοπέδου 60, 12461, Χαϊδάρι

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Β. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος (ΜD)

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών (PhD, MSc)

Μετεκπαιδευθείς στο Academic Medical Centre, Άμστερνταμ (Ολλανδία)

Πώς να αποφύγετε τα μικρόβια!


Παρακάτω, σας προτείνουμε κάποιους εύκολους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αποφύγετε τα μικρόβια σε καθημερινή βάση, ενώ είστε είτε στο σπίτι είτε στη δουλειά σας, ή ακόμα και στις διακοπές σας!

  1. Κάντε ένα ντους αφού βρεθείτε κοντά σε κάποιον που είναι ήδη άρρωστος

Χρησιμοποιήστε κάποιο ειδικό αντιβακτηριδιακό σαπούνι, εάν η ασθένειά του είναι μεταδοτική. Φυσικά, δεν υπάρχει λόγος να κάνετε κάτι τέτοιο αν βρεθείτε δίπλα σε κάποιο άτομο με μία μη μεταδοτική πάθηση.

  1. Μη μοιράζεστε τα ίδια μαχαιροπήρουνα με άλλους

Μην πίνετε από το ποτήρι κάποιου άλλου και μην φάτε με τα ίδια μαχαιροπήρουνα, όσο κοντινό σας και αν είναι το άτομο αυτό. Η πρόληψη είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε τα μικρόβια!

  1. Έχετε πάντα μαζί σας ένα στυλό

Αντί να δανειστείτε το στυλό από κάποιον άλλο, προτιμότερο είναι να έχετε στη τσάντα σας το δικό σας καθαρό στυλό.

  1. Χρησιμοποιείτε συχνά υγρά μαντηλάκια

Είναι απαραίτητο να τα έχετε μαζί σας. Για παράδειγμα, όταν διορθώνετε μία βλάβη στο αυτοκίνητό σας ή ψάχνετε κάτι στο πορτ-μπαγκάζ, πάντα πρέπει να χρησιμοποιείτε υγρά μαντηλάκια αφού τελειώσετε.

Καλό θα είναι, ακόμα, να σκουπίζετε με αυτά και το τιμόνι αρκετά συχνά για να απομακρύνετε τυχόν μικρόβια.

  1. Προσέχετε ιδιαίτερα στις δημόσιες τουαλέτες
  • Εφόσον μπορείτε, πατήστε το καζανάκι με τα πόδια και μην το ακουμπήσετε με τα χέρια
  • Αν δεν υπάρχουν αυτά τα ειδικά πάνινα καθίσματα για τη λεκάνη, βάλτε χαρτί τουαλέτας. Προσπαθήστε να μην καθίσετε στη λεκάνη και να μην την ακουμπήσετε, καθώς ο κίνδυνος μόλυνσης από τέτοιες περιπτώσεις είναι πολύ μεγάλος.
  • Χρησιμοποιήστε χαρτί τουαλέτας για να κλείσετε την πόρτα όταν τελειώσετε αλλά και για να ανοίξετε τη βρύση όταν πλύνετε τα χέρια σας.
  1. Σκουπίστε με ένα υγρό μαντηλάκι τη λαβή του καροτσιού ή του καλαθιού όταν πάτε στα μαγαζιά

Εκατοντάδες κόσμου τα έχουν χρησιμοποιήσει πριν από εσάς και φυσικά δεν ξέρετε τι μικρόβια μπορεί να κουβαλάνε.

  1. Πλένετε συχνά τα χέρια σας, όπου και αν είστε

Βρέξτε τα χέρια σας με νερό, κρύο ή ζεστό, και μετά πλύνετε με σαπούνι για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα.

Ξεπλύνετε καλά και στεγνώστε τα με ένα καθαρό χαρτί ή στους ειδικούς στεγνωτήρες αέρα.

Σε περίπτωση που βρίσκεστε κάπου που δεν μπορείτε να πλύνετε τα χέρια σας, χρησιμοποιήστε ένα ειδικό απολυμαντικό, που να περιέχει τουλάχιστον 60% οινόπνευμα.

  1. Αποφύγετε τα μικρόβια με το πλύσιμο των χεριών σας πριν φάτε και πριν αγγίξετε κάποιο κοντινό σας άτομο σε πιο ευαίσθητα σε μικρόβια σημεία.

    Τα μικρόβια δεν μπορούν να διαπεράσουν το δέρμα μας. Εισχωρούν σε αυτό από ανοιχτές πληγές και τραύματα μέσω του στόματος, των ματιών, της μύτης, των αυτιών και οποιοδήποτε άνοιγμα του σώματος.

Αν δεν αφήνετε, λοιπόν, τα μικρόβια να έρθουν σε επαφή με κάποιο από αυτά τα σημεία του σώματός σας, τότε δεν κινδυνεύετε να μολυνθείτε, ούτε εσείς αλλά ούτε και οι γύρω σας.

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από τον ιστότοπο wikihow.com

 

Λίγα λόγια για τον ιατρό:

«Ο Λευτέρης Μαργαρίτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Χαϊδάρι. Το 1997 πέτυχε στην Ιατρική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 2003. Το 2005 ολοκλήρωσε την υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικό) στον Αθανάσιο Διάκο Φωκίδας και στο κέντρο υγείας Λιδορικίου. Το 2006 εκπαιδεύτηκε στη Γενική Χειρουργική στο Γενικό Νοσοκομείο Ιεράπετρας ενώ το 2007 ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία στο στρατό ξηράς.

Το 2008 ξεκίνησε την εκπαίδευση του στην Ωτορινολαρυγγολογία - Χειρουργική κεφαλής και τραχήλου στην ΩΡΛ κλινική του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Το 2009 συνέχισε στην Α’ ΩΡΛ κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Ιπποκράτειο όπου και ολοκλήρωσε την ειδικότητά του το 2012. Το 2011 μετεκπαιδεύτηκε στην Ρινολογία - Χειρουργική ρινός στο ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο (AMC) του Άμστερνταμ στην Ολλανδία Το 2009 έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα και το 2010 ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έχει δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά, πλήθος ανακοινώσεων σε ξένα και ελληνικά συνέδρια ενώ έχει συμμετάσχει σε συγγραφή βιβλίων. Είναι επιστημονικός συνεργάτης στην Α’ ΩΡΛ κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο την Αλλεργική ρινίτιδα Η έρευνα του καλύπτει μεγάλο πεδίο της Ωτορινολαρυγγολογίας και κυρίως ρινολογία, χειρουργική ρινός-παραρρινίων, διαταραχές ζάλης, φωνής, βαρηκοΐα και παιδο-ΩΡΛ προβλήματα.»

by site4doctor and MyMedical