Ηλεκτρονική συνταγογράφηση

216 70 01 939      6945312234      info@orliasis.gr

Αγωνιστών Στρατοπέδου 60, 12461, Χαϊδάρι

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Β. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος (ΜD)

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών (PhD, MSc)

Μετεκπαιδευθείς στο Academic Medical Centre, Άμστερνταμ (Ολλανδία)

Το κάπνισμα αφήνει σημάδια διαρκείας στο DNA


Το κάπνισμα μπορεί να έχει αποτύπωμα διαρκείας στο DNA, αλλάζοντας περισσότερα από 7.000 γονίδια με τρόπους που ενδεχομένως συμβάλλουν στην εμφάνιση νόσων που συνδέονται με αυτό, αναφέρει νέα έρευνα.

Με επισκόπηση αποτελεσμάτων δειγμάτων αίματος που ελήφθησαν από σχεδόν 16.000 ανθρώπους σε 16 προηγούμενες έρευνες, οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι για όσους σταμάτησαν το κάπνισμα, τα περισσότερα γονίδια ‘’ανέκαμψαν’’ εντός 5 ετών από τη διακοπή.

Η ερευνήτρια Dr. Stephanie London, του U.S. National Institute of Environmental Health Sciences, δήλωσε ότι αν και το εύρημα τονίζει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του τσιγάρου, τα καλά νέα είναι ότι όσο πιο γρήγορα σταματήσει κάποιος το κάπνισμα τόσο το καλύτερο.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι ορισμένες γενετικές αλλαγές παρέμεναν ακόμα και 30 χρόνια μετά τη διακοπή.
Η London εστίασε σε διαδικασία που λέγεται μεθυλίωση DNA.

Ακόμα και δεκαετίες μετά τη διακοπή, η συνήθεια περιέχει την πιθανότητα μακροχρόνιου κινδύνου. Αλλαγές της μεθυλίωσης του DNA έχουν υποδειχτεί ως πιθανή αιτία.

Η ερευνητική ομάδα συνέκρινε περιοχές μεθυλίωσης του DNA καπνιστών και πρώην καπνιστών με αυτές ανθρώπων που δεν κάπνισαν ποτέ.

Εκτός του ότι ανακάλυψαν ότι περιοχές του DNA που συνδέονται με το κάπνισμα συνδέονται με περισσότερα από 7.000 γονίδια, οι ερευνητές έμαθαν ότι ορισμένες περιοχές μεθυλίωσης του DNA παρέμεναν ακόμα και 3 δεκαετίες μετά τη διακοπή του καπνίσματος.
Ο εντοπισμός των αλλαγών του DNA που συνδέονται με το κάπνισμα μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε διαγνωστικές εξετάσεις που μπορούν με μεγαλύτερη ακρίβεια να αξιολογήσουν το ιστορικό καπνίσματος ενός ασθενούς.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αυτού του είδους οι πληροφορίες για τον υπολογισμό του καπνίσματος ενός ανθρώπου στο παρελθόν.

Οι πληροφορείς θα μπορούσαν επίσης να είναι χρήσιμες για καλύτερο εντοπισμό της επίδρασης του ιστορικού καπνίσματος στην υγεία. Προσφέρουν επίσης την πιθανότητα εμφάνισης νέων αγωγών για την επιδιόρθωση των περιοχών μεθυλίωσης DNA.

Λίγα λόγια για τον ιατρό:

«Ο Λευτέρης Μαργαρίτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Χαϊδάρι. Το 1997 πέτυχε στην Ιατρική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 2003. Το 2005 ολοκλήρωσε την υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικό) στον Αθανάσιο Διάκο Φωκίδας και στο κέντρο υγείας Λιδορικίου. Το 2006 εκπαιδεύτηκε στη Γενική Χειρουργική στο Γενικό Νοσοκομείο Ιεράπετρας ενώ το 2007 ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία στο στρατό ξηράς.

Το 2008 ξεκίνησε την εκπαίδευση του στην Ωτορινολαρυγγολογία - Χειρουργική κεφαλής και τραχήλου στην ΩΡΛ κλινική του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Το 2009 συνέχισε στην Α’ ΩΡΛ κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Ιπποκράτειο όπου και ολοκλήρωσε την ειδικότητά του το 2012. Το 2011 μετεκπαιδεύτηκε στην Ρινολογία - Χειρουργική ρινός στο ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο (AMC) του Άμστερνταμ στην Ολλανδία Το 2009 έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα και το 2010 ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έχει δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά, πλήθος ανακοινώσεων σε ξένα και ελληνικά συνέδρια ενώ έχει συμμετάσχει σε συγγραφή βιβλίων. Είναι επιστημονικός συνεργάτης στην Α’ ΩΡΛ κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο την Αλλεργική ρινίτιδα Η έρευνα του καλύπτει μεγάλο πεδίο της Ωτορινολαρυγγολογίας και κυρίως ρινολογία, χειρουργική ρινός-παραρρινίων, διαταραχές ζάλης, φωνής, βαρηκοΐα και παιδο-ΩΡΛ προβλήματα.»

by site4doctor and MyMedical