Φροντίδα φωνής
Εάν χρησιμοποιείτε τη φωνή σας επαγγελματικά, είστε δηλαδή τραγουδιστής, κληρικός, καθηγητής, ηθοποιός, τηλεφωνητής κλπ τότε πρέπει να δώσετε μέγιστη σημασία στη σωστή χρήση και φροντίδα της φωνής σας. Ακολουθούν χρήσιμες συμβουλές για τη διατήρηση της υγιεινής της φωνής: …
1. Ενυδάτωση
Πολύ σημαντική είναι η ικανοποιητική πρόσληψη νερού (6 έως 8 ποτήρια νερού καθημερινά). Η ικανοποιητική πρόσληψη νερού διατηρεί την υγρασία στις φωνητικές χορδές δημιουργώντας έτσι ιδανικές συνθήκες για να παραχθεί ή φώνηση. Ο καφές, το τσάι και διάφορα άλλα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη πρέπει να αποφεύγονται γιατί προκαλούν αφυδάτωση.
2. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Η παλινδρόμηση του γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο και στο λάρυγγα μπορεί να οδηγήσει σε βράγχος φωνής, αίσθημα ξένου σώματος και προσπάθεια καθαρισμού του λάρυγγα ακόμα και χωρίς οπισθοστερνικό καύσο. Η θεραπεία της πάθησης αυτής περιλαμβάνει αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής με σκοπό την μείωση παραγωγής του οξέος του στομάχου. Φαρμακευτική αγωγή (αναστολείς αντλίας πρωτονίων) μπορεί να βοηθήσει.
3. Καθαρισμός λάρυγγα
Όπως προαναφέρθηκε απαντάται σε ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αλλά και σε άτομα που χρησιμοποιούν τη φωνή τους επαγγελματικά. Φαρμακευτική αγωγή θα βοηθήσει αλλά είναι σημαντικό να αποβάλλετε αυτή σας τη συνήθεια. Η προσπάθεια καθαρισμού του λάρυγγα τραυματίζει τις φωνητικές χορδές. Όταν αισθάνεστε την ανάγκη να καθαρίσετε το λάρυγγα καταπιείτε ή πιείτε γουλιά-γουλιά το νερό, ή καθαρίστε το λάρυγγα αθόρυβα.
4. Φάρμακα που επηρεάζουν την φωνή
Αντισταμινικά
Αποσυμφορητικά.
Τοπικά αναισθητικά κλπ.
5. Περιβάλλον
Προσπαθήστε να αποφύγετε περιβάλλον με πολύ σκόνη και καπνό. Σε περιοχές ή περιόδους με πολύ ξηρό κλίμα μπορείς να χρησιμοποιηθεί υγραντήρα ενώ και η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη.
6. Κακή χρήση ή/ και κατάχρηση φωνής
• Αποφύγετε να φωνάζετε ή να κραυγάζετε. Αν θέλετε να τραβήξετε την προσοχή μπορείτε να σφυρίξετε ή να χτυπήσετε παλαμάκια.
• Αποφύγετε να μιλάτε σε θορυβώδες περιβάλλον. Μιλήστε κοντά στον ενδιαφερόμενο.
• Μη μιλάτε υπερβολικά και συνεχόμενα. Χρησιμοποιήστε διαλείμματα στη φώνηση
• Πρέπει να μιλάτε χαμηλά και σταθερά χρησιμοποιώτας την εκπνοή. Ο γιατρός ή ένας λογοθεραπευτής μπορεί να σας διδάξει τον τρόπο.
• Μη μιλάτε πολύ στο τηλέφωνο. Αν πρέπει να μιλήσετε λόγω επαγγέλματος τότε ξεκουράστε τη φωνή σας για δέκα λεπτά κάθε 2-3 ώρες.
• Το κάπνισμα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη φωνή. Χρόνιος ερεθισμός των φωνητικών χορδών από το κάπνισμα οδηγεί σε χρόνια λαρυγγίτιδα, πολύποδες φωνητικών χορδών ή καρκίνο λάρυγγα.
Η βοήθεια ενός λογοθεραπευτή με την συμβουλευτική του γιατρού μπορούν να βοηθήσουν όσους κάνουν έντονη ή κακή χρήση φωνής για να διατηρήσουν την υγιεινή της φώνησης.
Οι προαναφερόμενες οδηγίες βασίστηκαν σε παρόμοιες που έχουν εκδοθεί από την
Α’ Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών , Διευθυντής: Καθηγητής Σεγγας Ιωάννης