Ηλεκτρονική συνταγογράφηση

216 70 01 939      6945312234      info@orliasis.gr

Αγωνιστών Στρατοπέδου 60, 12461, Χαϊδάρι

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Β. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος (ΜD)

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών (PhD, MSc)

Μετεκπαιδευθείς στο Academic Medical Centre, Άμστερνταμ (Ολλανδία)

Η σχέση των Ελλήνων με τη στοματική υγιεινή


Αμελούν την υγιεινή του στόματός του οι καπνιστές και οι παχύσαρκοι ενώ δίνεται από πολλούς μεγάλη σημασία στην λευκότητα των δοντιών.

Παράλληλα, για ζητήματα υγείας που αφορούν το στόμα και το φάρυγγά μας καταφεύγουμε πρωτίστως στον φαρμακοποιό, ο οποίος επηρεάζει τις αποφάσεις μας.

Αυτά είναι μόνο ορισμένα από τα στοιχεία που έφερε στο φως η έρευνα της ΑΚΟΣ, με θέμα τις αντιλήψεις και συμπεριφορές ενηλίκων, αναφορικά με την υγιεινή και τα νοσήματα του στοματοφάρυγγα.

Η βραχνάδα, η δυσκολία στην κατάποση, η πληγή στο στόμα και η διόγκωση στο λαιμό είναι τα ανησυχητικά συμπτώματα που «αφουγκράζονται» όσοι ακολουθούν ισορροπημένο τρόπο ζωής, μακριά από βλαβερές συνήθειες και κάνουν πρόληψη.

Πάντως, όσο περισσότερο καπνίζει κάποιος, τόσο καθυστερεί να ανησυχήσει, αν εμφανίσει βραχνάδα.

Οι πιο πολλοί γνωρίζουμε, ότι ο ιός HPV μεταδίδεται και μέσω του στοματικού έρωτα, αλλά δεν λαμβάνουμε μέτρα προφύλαξης με σταθερό σεξουαλικό σύντροφο, ενώ το…. μέλι πρωταγωνιστεί στις προτιμήσεις ως γλυκαντικό του στοματοφάρυγγα.

Όπως επισημαίνει η πρόεδρος της ΑΚΟΣ, ογκολόγος, ακτινοθεραπευτής, Δέσποινα Κατσώχη «το βασικότερο συμπέρασμα της νέας έρευνάς μας, είναι ότι ο ισορροπημένος τρόπος ζωής και το υψηλό μορφωτικό επίπεδο, συνοδοιπορούν με την ευαισθητοποίηση του πολίτη σε θέματα υγείας.

Να σημειώσω ότι διεθνή επιδημιολογικά στοιχεία για τον καρκίνο του στόματος και του φάρυγγα, τον κατατάσσουν στην έκτη θέση με αυξητική τάση, ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες. Οι ασθενείς κινητοποιούνται σε προχωρημένα στάδια, ίσως επειδή δεν κατανοούν τους παράγοντες κινδύνου και δεν είναι ευαισθητοποιημένοι να αναγνωρίσουν το πρόβλημα στην αρχή του».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κάπνισμα και το αλκοόλ, ενοχοποιούνται σαν παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο στο στόμα, όπως και η μόλυνση με τον ιό HPV.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε πάνω από τους μισούς, ο καρκίνος του στοματοφάρυγγα αποβαίνει μοιραίος, γιατί διαγιγνώσκεται σε προχωρημένα στάδια. Και είναι μια μορφή καρκίνου που επηρεάζει σοβαρά και άμεσα την ποιότητα της ζωής.

Αν και μεγάλο ποσοστό (78%) γνωρίζει ότι ο ιός HPV μεταδίδεται και μέσω του στοματικού έρωτα, το 45% δεν λαμβάνει μέτρα προφύλαξης αν έχει σταθερό σεξουαλικό σύντροφο. Η γνώση αυτής της πληροφορίας επηρεάζει τη σεξουαλική διάθεση των γυναικών αρνητικά, σε διπλάσιο βαθμό (65%) απ’ ό,τι τους άνδρες (38%).

 

Η κακή σχέση με τον οδοντίατρο

Σύμφωνα με τα ευρήματα, ένας στους τέσσερις συμμετέχοντες χαρακτηρίζει τον εαυτό του αμελή σε θέματα υγιεινής του στόματος και μόνο ένας στους δύο επισκέπτεται τον οδοντίατρο μία φορά το χρόνο για προληπτικούς λόγους. Οι υπόλοιποι περνούν το κατώφλι του οδοντιατρείου μόνο όταν υπάρχει λόγος.

Αναφορικά με τα χαρακτηριστικά της υγιεινής των δοντιών μας, το βασικότερο είναι η λευκότητα (42%) και ακολουθούν η έλλειψη τερηδόνας (28%), η έλλειψη κενών ανάμεσα στα δόντια (13%), η καθαρότητα (11%), η υγεία των ούλων (8%) και η έλλειψη πλάκας (4%).

Για ενημέρωση σε θέματα υγείας καταφεύγουν πρωτίστως στο φαρμακοποιό (45%) και ακολουθούν διαδίκτυο (25%), τηλεόραση (12%) και γιατρός (8%).

Ο φαρμακοποιός επηρεάζει και τη λήψη αποφάσεων τους σε θέματα υγείας (50%) και ακολουθούν ο γιατρός (20%) και το διαδίκτυο (18%). Οι γυναίκες είναι πιο ευαισθητοποιημένες και ανησυχούν σε διπλάσιο βαθμό από τους άνδρες.

 

Η επιλογή οδοντόκρεμας και το μέλι

Ο βαθμός σκληρότητας είναι το βασικότερο χαρακτηριστικό με βάση το οποίο επιλέγουν οδοντόβουρτσα (55%), ενώ μόνο ένας στους πέντε κάνει την αγορά της τυχαία.

Ένας στους τρεις επιλέγει οδοντόκρεμα ανάλογα με τα αναγραφόμενα χαρακτηριστικά. Το 65% των ερωτηθέντων βουρτσίζει καθημερινά τα δόντια του, ενώ ένας στους τέσσερις τα βουρτσίζει μετά κάθε γεύμα. Μόνο ένα 4% χρησιμοποιεί στοματικά διαλύματα και ένα αντίστοιχο ποσοστό οδοντικό νήμα.

Το μέλι ως γλυκαντικό είναι ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής στις προτιμήσεις (40%) και ακολουθούν η λευκή ζάχαρη (18%), η καστανή ζάχαρη (16%), η στέβια (12%) και η ασπαρτάμη(4%).

Λίγα λόγια για τον ιατρό:

«Ο Λευτέρης Μαργαρίτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Χαϊδάρι. Το 1997 πέτυχε στην Ιατρική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 2003. Το 2005 ολοκλήρωσε την υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικό) στον Αθανάσιο Διάκο Φωκίδας και στο κέντρο υγείας Λιδορικίου. Το 2006 εκπαιδεύτηκε στη Γενική Χειρουργική στο Γενικό Νοσοκομείο Ιεράπετρας ενώ το 2007 ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία στο στρατό ξηράς.

Το 2008 ξεκίνησε την εκπαίδευση του στην Ωτορινολαρυγγολογία - Χειρουργική κεφαλής και τραχήλου στην ΩΡΛ κλινική του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Το 2009 συνέχισε στην Α’ ΩΡΛ κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Ιπποκράτειο όπου και ολοκλήρωσε την ειδικότητά του το 2012. Το 2011 μετεκπαιδεύτηκε στην Ρινολογία - Χειρουργική ρινός στο ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο (AMC) του Άμστερνταμ στην Ολλανδία Το 2009 έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα και το 2010 ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έχει δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά, πλήθος ανακοινώσεων σε ξένα και ελληνικά συνέδρια ενώ έχει συμμετάσχει σε συγγραφή βιβλίων. Είναι επιστημονικός συνεργάτης στην Α’ ΩΡΛ κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο την Αλλεργική ρινίτιδα Η έρευνα του καλύπτει μεγάλο πεδίο της Ωτορινολαρυγγολογίας και κυρίως ρινολογία, χειρουργική ρινός-παραρρινίων, διαταραχές ζάλης, φωνής, βαρηκοΐα και παιδο-ΩΡΛ προβλήματα.»

by site4doctor and MyMedical