Ηλεκτρονική συνταγογράφηση

216 70 01 939      6945312234      info@orliasis.gr

Αγωνιστών Στρατοπέδου 60, 12461, Χαϊδάρι

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Β. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος (ΜD)

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών (PhD, MSc)

Μετεκπαιδευθείς στο Academic Medical Centre, Άμστερνταμ (Ολλανδία)

Φροντίδα φωνής


Εάν χρησιμοποιείτε τη φωνή σας επαγγελματικά, είστε δηλαδή τραγουδιστής, κληρικός, καθηγητής, ηθοποιός, τηλεφωνητής κλπ τότε πρέπει να δώσετε μέγιστη σημασία στη σωστή χρήση και φροντίδα της φωνής σας. Ακολουθούν χρήσιμες συμβουλές για τη διατήρηση της υγιεινής της φωνής: …

1. Ενυδάτωση
Πολύ σημαντική είναι η ικανοποιητική πρόσληψη νερού (6 έως 8 ποτήρια νερού καθημερινά). Η ικανοποιητική πρόσληψη νερού  διατηρεί την υγρασία στις φωνητικές χορδές δημιουργώντας έτσι ιδανικές συνθήκες για να παραχθεί ή φώνηση. Ο καφές, το τσάι και διάφορα άλλα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη πρέπει να αποφεύγονται γιατί προκαλούν αφυδάτωση.

2. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Η παλινδρόμηση του γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο και στο λάρυγγα  μπορεί να οδηγήσει σε βράγχος φωνής, αίσθημα ξένου σώματος και προσπάθεια καθαρισμού του λάρυγγα ακόμα και χωρίς οπισθοστερνικό καύσο. Η θεραπεία της πάθησης αυτής περιλαμβάνει αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής με σκοπό την μείωση παραγωγής του οξέος του στομάχου. Φαρμακευτική αγωγή (αναστολείς αντλίας πρωτονίων) μπορεί να βοηθήσει.

3. Καθαρισμός λάρυγγα
Όπως προαναφέρθηκε απαντάται σε ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αλλά και σε άτομα που χρησιμοποιούν τη φωνή τους επαγγελματικά. Φαρμακευτική αγωγή θα βοηθήσει αλλά είναι σημαντικό να αποβάλλετε αυτή σας τη συνήθεια. Η προσπάθεια καθαρισμού του λάρυγγα τραυματίζει τις φωνητικές χορδές. Όταν αισθάνεστε την ανάγκη να καθαρίσετε το λάρυγγα καταπιείτε ή πιείτε γουλιά-γουλιά το νερό, ή καθαρίστε  το λάρυγγα αθόρυβα.

4. Φάρμακα που επηρεάζουν την φωνή  
Αντισταμινικά
Αποσυμφορητικά.
Τοπικά αναισθητικά κλπ.

5.  Περιβάλλον
Προσπαθήστε να αποφύγετε περιβάλλον με πολύ σκόνη και καπνό. Σε περιοχές ή περιόδους με πολύ ξηρό κλίμα μπορείς να χρησιμοποιηθεί υγραντήρα ενώ και η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη.

6. Κακή χρήση ή/ και κατάχρηση φωνής
•    Αποφύγετε να φωνάζετε ή να κραυγάζετε. Αν θέλετε να τραβήξετε την προσοχή μπορείτε να σφυρίξετε ή να χτυπήσετε παλαμάκια.
•    Αποφύγετε να μιλάτε σε θορυβώδες περιβάλλον. Μιλήστε  κοντά στον ενδιαφερόμενο.
•    Μη μιλάτε υπερβολικά και συνεχόμενα. Χρησιμοποιήστε διαλείμματα στη φώνηση
•    Πρέπει να μιλάτε χαμηλά και σταθερά χρησιμοποιώτας την εκπνοή. Ο γιατρός ή ένας λογοθεραπευτής μπορεί να σας διδάξει τον τρόπο.
•    Μη μιλάτε πολύ στο τηλέφωνο. Αν πρέπει να μιλήσετε λόγω  επαγγέλματος τότε ξεκουράστε τη φωνή σας για δέκα λεπτά κάθε 2-3 ώρες.
•    Το κάπνισμα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη φωνή. Χρόνιος ερεθισμός των φωνητικών χορδών από το κάπνισμα οδηγεί σε χρόνια λαρυγγίτιδα, πολύποδες φωνητικών χορδών ή καρκίνο λάρυγγα.

Η βοήθεια ενός λογοθεραπευτή με την συμβουλευτική του γιατρού μπορούν να βοηθήσουν όσους κάνουν έντονη ή κακή χρήση φωνής για να διατηρήσουν την υγιεινή της φώνησης.

Οι προαναφερόμενες οδηγίες βασίστηκαν σε παρόμοιες που έχουν εκδοθεί από την
Α’ Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών , Διευθυντής: Καθηγητής Σεγγας Ιωάννης

Λίγα λόγια για τον ιατρό:

«Ο Λευτέρης Μαργαρίτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Χαϊδάρι. Το 1997 πέτυχε στην Ιατρική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 2003. Το 2005 ολοκλήρωσε την υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικό) στον Αθανάσιο Διάκο Φωκίδας και στο κέντρο υγείας Λιδορικίου. Το 2006 εκπαιδεύτηκε στη Γενική Χειρουργική στο Γενικό Νοσοκομείο Ιεράπετρας ενώ το 2007 ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία στο στρατό ξηράς.

Το 2008 ξεκίνησε την εκπαίδευση του στην Ωτορινολαρυγγολογία - Χειρουργική κεφαλής και τραχήλου στην ΩΡΛ κλινική του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Το 2009 συνέχισε στην Α’ ΩΡΛ κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Ιπποκράτειο όπου και ολοκλήρωσε την ειδικότητά του το 2012. Το 2011 μετεκπαιδεύτηκε στην Ρινολογία - Χειρουργική ρινός στο ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο (AMC) του Άμστερνταμ στην Ολλανδία Το 2009 έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα και το 2010 ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έχει δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά, πλήθος ανακοινώσεων σε ξένα και ελληνικά συνέδρια ενώ έχει συμμετάσχει σε συγγραφή βιβλίων. Είναι επιστημονικός συνεργάτης στην Α’ ΩΡΛ κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο την Αλλεργική ρινίτιδα Η έρευνα του καλύπτει μεγάλο πεδίο της Ωτορινολαρυγγολογίας και κυρίως ρινολογία, χειρουργική ρινός-παραρρινίων, διαταραχές ζάλης, φωνής, βαρηκοΐα και παιδο-ΩΡΛ προβλήματα.»

by site4doctor and MyMedical